15 млн. евро за заетост и за малкия бизнес ни дава Германия

Безвъзмездни 15 млн.евро ни предоставя Германия  по силата на спогодби за техническо и финансово сътрудничество, подписани в петък министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и Елмар Тимпе, временно управляващ посолството на Федерална република.

Спогодбата за техническо сътрудничество предвижда с 4,3 млн. евро да се финансират програми за насърчаване на икономиката и заетостта, останалите 700 хил. евро са за “Фонд за проучване и специалисти”.

По спогодбата за финансово сътрудничество, германското правителство предоставя безвъзмездно на българския кабинет 5 млн. евро от бюджета си за 2005 г. и се прехвърлят неусвоени от страната ни други 5 млн. евро от бюджета на ФРГ от 2004 г., дадени на България през миналата година. Общата сума ще влезе във Фонд за гарантиране на кредити, който ще е за насърчаване на малки и средни предприятия.

Използването на тези средства, условията за тяхното предоставяне и редът за възлагането на поръчките ще се определят с договорите, които предстои да се сключат между германската банка  „Кредитен институт за възстановяване” и получателите на средствата.

Споделяне

Още от Бизнес