15% ръст на стокообмена между България и САЩ в земеделието

С 15% се е увеличил за една година стокообменът между България и САЩ в областта на селското стопанство, съобщи министърът на земеделието Мехмед Дикме, цитиран от БНР. Дикме и вицепремиерът Лидия Шулева участваха в конференция в София, на която български и американски компании обсъждат възможностите за партньорство в агробизнеса и хранително-вкусовата промишленост.

51.3 млн.долара е стойността на стокообмена в селското стопанство между двете страни през миналата година. България изнася за САЩ предимно горски плодове, гъби, вино и млечни продукти, а внася основно аграрна техника.

В момента САЩ са на седмо място по инвестиции в България, посочи вицепремиерът Лидия Шулева и определи като много добри възможностите за бизнес в земеделието у нас. През представителите на 20 американски компании Шулева подчерта добрите макроикономически параметри на страната и очакванията за още по-висок икономически ръст през тази година.

Същото становище изрази и американският зам.министър на земеделието Елън Търпстра, която води сегашната мисия с търговски и инвестиционен характер. Това е втората подобна мисия, която изпраща в България американското земеделско министерство. Първата бе през септември м.г.

Споделяне

Още от Бизнес