16 хиляди полицаи мобилизирани за държавната визита на Буш в Лондон

В Централен Лондон бяха въведени безпрецедентни мерки за сигурност за държавното посещение във Великобритания на президента Джордж Буш, който пристига днес вечерта, съобщиха световните агенции. 16000 полицаи ще бъдат на служба през четирите дни на визитата, което е почти три пъти повече от първоначалните планове.

Заместник-шефът на лондонската полиция Анди Тротър заяви, броят на полицаите постепенно се увеличава в зависимост от степента на заплахата за сигурността на президента и потенциалните безредици, предаде Би Би Си.

Полицията съобщи, че на демонстрантите ще бъде позволено да минат покрай парламента и Даунинг стрийт, макар че Скотлонд ярд, която отговаря за осигуряването на президентската визита, преди това се съпротивляваше.

Дипломатическият кореспондент на Би Би Си посочва, че това е първото официално държавно посещение на американски президент след това на Уудроу Уилсън през 1918 година.

Британският в. Индипендънт пише, че всеки девети полицай от Англия и Уелс ще пази президента Джордж Буш по време на държавната му визита, а допълнителната мобилизация на полицейски сили е била наложена от засилените опасения от терористичната заплаха и от размера на антивоенните демонстрации.

Сметката, която ще възлезе поне на седем милиона паунда, ще бъде платена от британските данъкоплатци.

Безпрецедентната операция за сигурност, която започва с пристигането на президента в Лондон довечера, отчасти се дължи на новите разузнавателни данни, според които от континента пристигат склонни към насилие противници на Буш, за да участват в демонстрациите в британската столица.

Полицията смята, че националната демонстрация в Лондон в четвъртък ще бъде много по-голяма, отколкото се смяташе първоначално, с над 100 000 участници.

Специалисти по антитероризма са все по-разтревожени и от възможни атаки на Ал Каида. Страхът се засили след бомбените атентати срещу синагогите в Истанбул, които убиха 23 и раниха 300 души в събота.

Освен масивната полицейска операция в Лондон, около 1 300 офицери ще дежурят, когато президентът Буш обядва с Тони Блеър и група жители на избирателния район на премиера в Седжфийлд в петък.

Отменени са отпуските на полицейския участък в Даръм. Офицери от съседните участъци също са привлечени в операцията, която ще струва един милион паунда. Разходите на градската полиция се очаква да надминат пет милиона паунда и още един милион ще струват допълнителните мерки за сигурност в пристанищата и летищата.

В навечерието на държавната визита на американския президент Блеър потвърди, че е убеден в правотата на решението си да покани Буш във Великобритания.

Полицейски източник разкри, че редица известни анархисти и други екстремисти от Европа пътуват с влак и ферибот за Великобритания, за да инсценират уж спонтанни прояви на насилие по време на демонстрациите в Лондон. Очаква се те да се включат в официалната демонстрация под девиза "Стоп на коалицията на войната", което вчера получи разрешение да мине покрай парламента, покрай самия Уайтхол и да завърши с митинг на Трафалгарския площад. Отначало полицията искаше да се възползва от старинен закон, за да забрани на демонстрантите да минат край парламента. Джереми Корбин, депутат от Лейбъристката партия, която участваше в преговорите, обеща: "Демонстрацията ще е много голяма, много добре охранявана и с много добър ред".

Сър Джон Стивънс, комисарят на градската полиция, обеща да не "спести" на президента Буш неудобните демонстрации.

Буш ще бъде посрещнат от Уелския принц при пристигането си довечера и ще бъде гост на кралицата на банкет в Бъкингамския дворец утре. В четвъртък президентът ще положи венец на Гроба на незнайния воин преди разговорите с Блеър. Той ще се срещне с роднини на британските жертви от атентатите на 11 септември и с военнослужещи, воювали в Ирак.

В същото време последното проучване на Ю Ес Ей Тудей/Си Ен Ен/Галъп, публикувано днес, показва, че президентът Буш се ползва с доверието на 50 на сто от американците или с 4 пункта по-малко отколкото преди две седмици. Това е рекордно ниско равнище в подкрепата за него от началото на мандата му през януари 2001.

Четирийсет и седем на сто от анкетираните не одобряват действията на Буш, според допитването, осъществено между 14 и 16 ноември сред 1004 пълнолетни.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?