180 лекари са напуснали страната от началото на годината

Лошото заплащане и посегателствата срещу тях карат лекарите у нас да емигрират, като само от началото на годината страната са напуснали 180 лекари. За сравнение през миналата година заминалите от България лекари са били 510 души. Това обявиха във вторник от Българския лекарски съюз. От съсловната организация обясниха, че средната възраст на емигриращите лекари от Югоизточна Европа към Западна Европа е 47 години, което показва тенденция към емиграция на доказани специалисти, а не само на млади лекари.

Най-сериозен е недостигът на анестезиолози, патоанатоми, съдебни медици, педиатри, ревматолози, микробиолози.

Средната възраст на практикуващите в момента у нас лекари е 50-55 години, а 20 процента от работещите медици са в пенсионна възраст. “След 10 години, когато това поколение приключи своята работа, няма да има кой да ни лекува“, коментира председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

По данни на БЛС българските лекари са на предпоследно място по заплащане в Европа като след тях били само колегите им в Румъния. Средната лекарска заплата в България е 380 евро, в Белгия - 6250 евро, във Франция - 4569 евро, в Германия - 3842 евро.

Райчинов коментира, че глобата, наложена от КЗК на съсловната организация заради минималната цена за частен преглед, е политическа поръчка.

“Ако наистина тази глоба бъде наложена, ние, разбира се, ще обжалваме във Върховния съд. Надяваме се, че за разлика от комисията съдът е достатъчно обективен и подготвен юридически и ще вземе правилното решение като отмени тези санкции. За мен лично това е изпълнение на някаква поръчка и ясно доказателство, че всеки Петко може да се гаври с българския лекар както намери за добре. Без оглед на обективни обстоятелства, без оглед на право, без оглед на закони, действащи в страната. И че преследването на българския лекар продължава“, заяви Райчинов.

КЗК глоби БЛС с 80 000 лева заради въведената минимална цена за преглед на частно от 24 лева. Райчинов обаче посочи, че това решение никога не е влизало в сила и че ръководството на съюза никога не е разпореждало с документ неговото изпълнение.

От БЛС посочиха, че имат право да определят минимални цени подобно на други свободни професии като адвокатите и архитектите.

Споделяне

Още от България