185 снегорина в София и пак на места непочистени булеварди

Затворени бяха и пътища Русе-Силистра и Ловеч-Плевен

185 снегорина в София и пак на места непочистени булеварди

Независимо че от Столична община твърдят, че са пуснали 185 снегорина срещу първия сняг, той пак успя да усложни сутрешното придвижване на част от гражданите. Сигнали във фейсбук на граждани показаха непочистен булевард "Борис III" в сутрешните часове, а също и участъци от "Гео Милев", Околовръстното шосе, улици в квартал Люлин. В страната пък 400 снегорина борят снежинките като имаше затворени частични пътища Русе - Силистра и Ловеч-Плевен.

Много ясно личеше непочистеното шосе на булевард "Борис III" в столицата.

"Направих тази снимка в 7.10 часа сутринта. В участъка между "Бъкстон" и "Овча Купел" се движехме като по-релси, по дирите на колите, отъпкали доколкото могат непочистения булевард. За пореден път първият сняг бе изпреварил снегорините на общината", разказа пред Mediapool Андрей Вълчев.

Той добави, че е минал и през “Околовръстното шосе”, където също не е било почистено. Частично, това става ясно и от съобщение на общината, където се казва - “работи се по Южна дъга на Околовръстен път, както и на общинските пътища”.

На поста на Андрей Вълчев отговори Златка Цвеева със снимка от "Дружба 2", където отново се виждаха непочистени улици в столицата.

Очаквано, част от шофьорите се възхищаваха и от красотата на зимния пейзаж, украсен от първия сняг. Такива гледки разкриваше "Орлов мост".


В същото време Столична община съобщи от сайта си, че общо 185 снегопочистващи машини в София обработват улици и булеварди срещу заледяване. Работи се във всички 24 района на града. Третират се трасетата на градския транспорт, стръмни участъци, основни улици в кварталите.

Софиянци също видяха част от снегорините и пуснаха снимки в социалните мрежи.

Обработки се извършват и на Южна дъга на Околовръстен път, както и на общинските пътища в районите "Панчарево", "Витоша", "Кремиковци","Банкя", "Нови Искър". Опесъчаване е извършено на пътищата в ПП Витоша – "Бояна - Златни мостове" и "Драгалевци – Алеко".
От Столична община уточняват, че е започнало и почистване на прилежащите пространства на спирките на градския транспорт, както и към пешеходните подлези.

Градският транспорт се движи по обичайните си маршрути при зимни условия. От там напомниха на управителите на фирми да организират почистването на тротоарите пред своите офиси и търговски обекти.

В страната чистят 400 снегорина

Заради силен снеговалеж до 11.30 часа беше ограничено движението на всички превозни средства по второкласния път Русе - Силистра в участъка от разклона за с. Пожарево до кръстовището за с. Гарван, съобщи Агенция “Пътна инфраструктура”.

Временно беше ограничено и движението по пътя Ловеч - Плевен заради закъсал камион. Нормалното движение беше възстановено в 12.30 часа. През деня беше ограничено преминаването на камиони с обща маса над 12 т през Троянския проход.

От АПИ добавиха, че близо 400 машини са обработвали републиканските пътища през нощта. За поддръжката на 20 хил. км републикански пътища тази зима са мобилизирани общо около 3000 машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т.н. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид, за обработка на настилките.

От агенцията посъветваха шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена със зимните условия. От там уточняват, че днес, заради шофиране с несъобразена скорост автобус с пътници се удря в спрял товарен автомобил на третокласния път III-204 Разград - Попово и затруднява пътуването на всички останали шофьори. “Участъкът не е бил заледен, каквито внушения се правят в социалните мрежи. Настилката е обработена според техническите изисквания за поддържане на класа на пътя при снеговалеж”, подчертават от ведомството.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.


Жълт код за дъжд, сняг, силен вятър и виелици

Първият обилен сняг тази година натрупа на много места в страната. Код жълто за дъжд, сняг, силен вятър, виелици и навявания e в сила днес за всички райони.

Очакванията са в Северна България да се образува снежна покривка с дебелина от 5 до 15 см. В Централна и Северна България, както и по планинските проходи, ще има условия за виелици, навявания и заледявания.

В Източна България валежите ще са от мокър сняг, а в южната половина от страната предимно от дъжд, на места значителни по-количество.

Очаква се да продължи да вали дъжд и сняг. Минималните температури ще бъдат между минус 3 и 2 градуса, за София минус 2. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?