20 млн. души в четири страни са заплашени от глад

20 млн. души в четири страни са заплашени от глад

Международният Червен кръст отправя призив за 400 млн. долара, за да се помогне на милиони хора, които гладуват или за които има риск от глад в четири страдащи от конфликти страни - Сомалия, Йемен, Южен Судан и Нигерия, предаде Асошиейтед прес.

Базираната в Женева хуманитарна агенция заяви в сряда, че е необходимо събиране на много средства, за да се окаже "жизненоважна помощ" на около 5 млн. души. Според шефа по операциите на МЧК Доминик Стилхарт, който говори пред журналисти, 20 млн. души общо са застрашени от глад - "нещо, с което не се сблъскваме всеки ден".

Той призова всички, участващи военни действия, да спазват нормите за водене на война, като добави, че "никакво количество помощи във вид на пари не може да надделее над политическия обструкционизъм", който пречи за потушаване на кървавите конфликти.

Според Стилхарт докато гладът в Южен Судан е вече факт, в Йемен и Сомалия все още има "прозорец" от 3-4 месеца до настъпването му - време, през което надвисналата катастрофа може да бъде предотвратена. 300 000 души са изправени пред остро недохранване и в североизточните части на Нигерия, където вилнеят ислямистките банди на "Боко харам".

Споделяне

Още от Свят