Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2008 може да се окаже най-хладната от началото на века

9 коментара

Ако се вярва на прогнозата на британски учени, тази година може да се окаже най-хладната от началото на века. Това е, защото предните седем години бяха "рекордно" топли. Но през 2008 г. темпът на повишаване на температурата на земята временно ще се забави, предаде РИА "Новости".

В прогнозата си учените са отчели всички фактори, които влияят на времето – концентрация на парниковите газове в атмосферата, слънчевата активност, охлаждащия ефект на аерозолните частици. В частност за сегашното захлаждане е виновно и явлението "Ла Ниня", което на испански означава "момиче". "Момичето" се наблюдава в Тихия океан в района на бреговете на Еквадор, Перу и Колумбия.

"Ла Ниня" е съпроводено от появата в океана на студен слой, който охлажда водата средно с половин до един градус. "Сезонът" на застудяването трае от няколко месеца до две години.

Антиподът на "Ла Ниня" е Ел Ниньо" ("Момчето"), затоплящ водата в Тихия океан, което веднага се отразява на климата.

Прогнозите на британските учени вече се сбъдват. С анормално студена зима се сблъскват жителите на Иран, Саудитска Арабия, Таджикистан и Киргизия. Заради необичайно ниските температури и обилния снеговалеж в Афганистан загинаха над 350 души.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. НАБЛЮДАТЕЛ
    #10

    забавя скороста на плазмените потоци, които се виждат на повърхноста. Това било индикатор за забавена слънчева активност ...Дали пък не започва поредната ледена ера?

  2. The Forth Horseman
    #9

    Gor da vzeme otnoshenie

  3. Сашо
    #7

    Вече и на кьоравите стана ясно, че цялото неистово пищене за "парникови газове", "глобално затопляне" и т. н. не е нищо друго, освен параван за претаковане на овчото население с въглероден данък.

  4. Cowboy
    #6

    И "Сашо" и forth horseman сте просто за съжаление! Нима си мислите, че това нещо, на което всички се намираме, е безкрайно и не му се отразяват милиардите тонове мръсотии, които милиардите човеци бълват всеки ден?! И да не си мислите, че горите и нефтът нямат край, или пък просто толкова "надалеч" глупци като вас не могат да мислят? Или си мислите, че като си монтирате климатик, ще си решите проблема с климата? Нещастници!

  5. !!!
    #5

    Никой не е съвсем чист в цялата мътилка, но замърсяването е Реален Проблем независимо че някои прасета са доволни.Мръсният нездравословен въздух поради комбинация от въглищен или друг дим и конкретни атмосферни условия - това е проблем познат миналия век и от по-миналия.Само че сега човешката цивилизация по градове и села мърси много по-интензивно и мащабно - автомобили, фабрики, пластмасови опаковки, климатици... въглища и всякакви петролни продукти.....................

  6. Браво на Сашо
    #4

    Защо вярвате на тези глупости, че само човекът е виновен за промените в климата. А как ще обяснят тези умници промените в климата преди да има хора на земята! Имало е периоди с температури много по-високи и много по-ниски от сегашните. Тогава сигурно динозаврите са "замърсявали". Няма начин научно да се докаже, че само човешката дейност е причина затова, а всъщност става дума за затопляне от 0,5 градуса за последните 100 години, откакто има измервания на температурата. "Природозащитниците" с големите

  7. От Драгалевци
    #3

    за косене. Кеф

  8. Роси
    #2

    Да, хората очевидно влияят върху климата, ама и медиите и гласовитите политици си ги бива! Все още няма достоверни доказателства за глобално затопляне, цикличност в климата е имало винаги, откакто съществува Земята! А пък статистически погледнато, последните 100 години са най-стабилни в климатично отношение. Но друго си е да свикаш цялото царско войнство, да държиш хората пред телевизорите да плачат за глобалното затопляне, за да не забелязват глобалното затъпяване, нападнало човечеството...

  9. Савата
    #1

    Към казаното от теб бих добавил само един ненаписан, но повече от видим лозунг на световните екозоли и други леви: "Назад към пещерите, ние ще ви ги продадем, екипираме удобно и поддържаме! Работа търсете само от нас - пещерна."

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.