21 американски щата са били подложени на руски хакерски атаки

21 американски щата са били подложени на руски хакерски атаки

Държавният департамент на САЩ е предупредил в петък служителите по изборите от 21 щата, че миналата година избирателните им системи са били подложени на руски хакерски атаки, предадоха световните агенции.В повечето случаи те са били неуспешни.

Сред щатите, станали обект на атаки, са ключови места като Флорида, Охайо, Пенсилвания, Вирджиния, Калифорния и Уисконсин.

Властите не съобщават официално кой стои зад нападенията, но според служители са учинили пред медиите, че атаките дошли именно от Русия. Целта им била да се получи достъп до системата за регистриране на гласоподаватели.

Големият обхват на атаките и дългото забавяне преди да бъдат предупредени представители на щатските администрации, предизвиква загриженост сред някои служители и конгресмени.

Съобщението на американското правителство беше направено в момент, когато се води специално разследване дали по време на предизборната кампания миналата година е имало договаряне между Русия и сътрудници на тогавашния кандидат за президент Доналд Тръмп.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?