21 души са говорили с новия омбудсман в първия му приемен ден

21 души са говорили с новия омбудсман в първия му приемен ден

Двадесет и един души са отишли да говорят с новия омбудсман Константин Пенчев в първия му приемен ден, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана в четвъртък.

Сред посетилите в приемната са били майките на четирима от моряците, изчезнали след потъването през 2004 г. на кораба "Хера", които продължават да чакат да се изясни истината за трагедията.

Гражданка е поискала от Константин Пенчев да настоява за промени в Закона за гражданската регистрация, тъй като от години адресно регистрирано по лична карта в дома ѝ, без нейното знание и съгласие, е непознато за нея криминално проявено лице. Полицията неколкократно го е издирвала в дома на жената, което създава притеснения за семейството ѝ. Тя е подавала жалби до общината и до местното районно управление на полицията, писала е писма до Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От всички институции ѝ отговорили, че в действащото законодателство липсва механизъм, който да им позволи да променят адресната регистрация на криминално проявеното лице, посочило за постоянен адрес нейното жилище.

Представител на неправителствена организация е призовал Константин Пенчев да настоява пред правителството да продължи по-активно с мерките за интегриране на ромското население по Декадата на ромското присъединяване, както и да се закрият помощните училища, в които над 90 процента са деца от ромски произход, които са напълно здрави.

Някои от гражданите са поискали омбудсманът да провери защо не се спазва законовото изискване кучетата да се разхождат с намордници, а други са го призовали да работи за премахване на плоския данък, както и да предложи намаляване на цените на картите за градски транспорт за хора с увреждания.

Омбудсманът ще приема граждани всеки четвъртък от 9.00 до 12.00 ч., като хората, които искат да се срещнат лично с него могат да се записват на тел. (02) 81 06 955, (02) 980 95 10 и електронна поща [email protected].

Константин Пенчев вече каза, че една от първите му мисии е да се намери начин за узаконяване на приюта на отец Иван в Нови хан.

След като преди ден посети приюта, Пенчев пое ангажимента да проведе разговори с компетентните институции. Стана ясно, че първата стъпка към узаконяването е да се отстранят нередностите по отношение на противопожарната безопасност.

Преди няколко месеца започнаха проверки в приюта и всички до една констатираха нарушения, поради което се заговори и за евентуално събаряне на сградите, в които живеят 130 души.

Приютът на отец Иван съществува от 1989 г., строежът му е започнал още от 1987 г. За повече от 20 години през него са минали повече от 500 човека. В приюта има лекар, както и оборудван зъболекарски кабинет. Свещеникът е положил всички усилия приютът да се "изхранва” самостоятелно чрез стопанство, което осигурява мляко, яйца и месо. Всеки ден приютът получава 100 хляба като дарение, а паричните дарения покриват текущи сметки, лекарства, храна.

Споделяне

Още от България