Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

212.5 млн. лв. за индустриални зони тръгват по Плана за възстановяване

0 коментара
212.5 млн. лв. за индустриални зони тръгват по Плана за възстановяване

212.5 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост ще могат да се използват за развитието на индустриалните зони и паркове в България. Минималната помощ за такива проекти е 3 млн. лв., а максималната 40 млн. лв., съобщи министърът на иновациите и расгежа Александър Пулев в петък. Късно вечерта в четвъртък бе публикуван за обществено обсъждане проект на процедурата за усвояване на средствата. Обсъждането ще продължи до 23 март тази година.

Кой може да кандидатства?

На практика, това е четвъртата мярка по Плана за възстановяване и устойчивост, която ще бъде отворена. По “Програмата за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции“ - AttractInvestBG“ ще могат да кандидатстват всички оператори на индустриални зони и паркове в страната – държавни, общински, съвместни и частни, новосъздадени или в напреднал етап на развитие.

Кандидатите могат да участват индивидуално – за вътрешната инфраструктура, или в партньорство с общини, Агенция пътна инфраструктура, Национална компания “Железопътна инфраструктура” или ВиК оператори – за довеждащата инфраструктура, в зависимост от нейните елементи.

Какво ще се субсидира?

Безвъзмездни средства ще се отпускат за изграждане, реконструкция и рехабилитация на довеждаща техническа инфраструктура до границите на индустриалния парк или зона – пътни и железопътни връзки, преносни проводи и съоръженията към тях (водопровод и канализация, електропроводи, физическа инфраструктура предназначена за разполагане на електронни съобщителни мрежи и др.), посочват от ведомството.

Ще може да се кандидатства и за изграждане, реконструкция и рехабилитация на вътрешна техническа инфраструктура в границите на индустриалния парк или зона. В детайли за улици, алеи, паркинги, площади, железопътни линии, преносни проводи и съоръжения и др.

По Програмата операторите ще могат да изграждат и научно-изследователска (иновативна) инфраструктура – изграждане, реконструкция и преустройство на сгради и помещения за осъществяване на научно-изследователска и развойна дейност, иновации и технологичен трансфер, лаборатории за изпитвания и тестове, свързани с дейността на предприятията на територията на индустриалната зона или парк. Мярката дава възможност и за изграждане на екологична вътрешна инфраструктура – зарядни станции на слънчеви батерии за електромобили.

"Целта на инвестициите по мярката е да се стимулира икономическият растеж, да се създадат нови работни места и да се увеличи експортният капацитет на страната, като се създадат благоприятни условия за инвеститорите в индустриалните зони и паркове чрез изграждане на довеждаща и вътрешна инфраструктура", каза министър Пулев.

Предложения и коментари може да се изпращат в системата ИСУН 2020, раздел “Процедури за БФП” – „Национален план за възстановяване и устойчивост“, „Процедури за обществено обсъждане“.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.