22-годишен мъж получи 30 години затвор за убийството на дете

Христо Сечински - Кобрата, Сн. БГНЕС

30 години затвор при първоначален строг режим, постанови в сряда Шуменският окръжен съд за 22-годишния Христо Сечински с прякор Кобрата, който миналата есен уби зверски със 17 удара с нож 11-годишния Присиян Иванов в центъра на Шумен.

 

Делото се водеше по съкратената процедура, тъй като Кобрата призна изцяло вината си и се съгласи с фактите в обвинителния акт.

 

Родителите на Пресиян предявиха граждански искове за по 100 000 лв кръвнина всеки от тях. Двамата разделени от години родители ще трябва да си поделят 80 000 лева – 60 000 за майката на момчето и 20 000 за баща му, отсъдиха магистратите.

 

На заседанието бяха разпитани двама свидетели – братът на Пресиян - Влайко (на 19 г.) и 40-годишният Валентин Ганчев, приятел на семейството. Служебният защитник на Кобрата Красимира Донева поиска делото да се гледа при закрити врата, но съдебният състав не се съгласи.

 

След разпитите на двамата свидетели съдът даде 30-минутна почивка, тъй като на Сечински му прилоша. После той даде обяснения, след което бяха изслушани пледоариите на обвинението и на защитата.

 

"Съжалявам за това, което стана. Причерня ми", казa пред съда Сечински. Той разказа и за детството си, в което имало системни побои и сексуално насилие. "Моля ви да разрешите да излежа присъдата си в психиатрична болница, защото в затвора няма да издържа и ще се самоубия", каза още той.

 

Сечински има психично заболяване, но тройната съдебно-медицинска експертиза доказа, че съвсем ясно е съзнавал какво извършва. В деня след убийството отишъл отново при трупа на Присиян и се опитал да го изгори с цел да заличи следите.

 

Убийството, което разтърси Шумен, стана на 4 септември 2011 година. На следващия ден трупът на Присиян Иванов бе открит в подземието на недостроения Търговски дом в центъра на града. Извършителят Христо Сечински бе бързо установен и задържан. Още тогава той призна за убийството, като разказа пред полицаите, че пробол наръгал детето с нож, тъй като се скарали за 30 стотинки.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?