222 сигнала за пране на пари отлежават в прокуратурата

Прокуратурата не се е произнесла по 222 сигнала за пране на пари, подадени от Агенцията за финансово разузнаване. Това става ясно от огласената днес ревизия, извършена по заповед на главния прокурор Никола Филчев.

290 сигнала, съдържащи информация за дейността на търговски дружества и физически лица за изпиране на пари, са постъпили от 1998 г. до 11 юни 2003 г . По всички тях прокуратурата незабавно е разпоредила извършване на проверка от съответните органи на МВР, твърдят от ВКП. За 38 от случаите били събрани достатъчно данни за извършени престъпления и са образувани следствени дела. При 3 от тези случаи, по искане на разузнаването, прокуратурата е спряла финансови операции и така е попречила да се изперат пари. Магистратите са отказали да образуват дела по 30 сигнала заради липса на данни за извършено престъпление.

По останалите 222-а случая "проверките продължават", става ясно от съобщението на ВКП.

Преди два месеца директорът на финансовото разузнаване Васил Киров заяви пред депутатите от вътрешната комисия, че прокуратурата не работи по изпратените ѝ сигнали. Изслушването бе по повод доклада на МВР за организираната престъпност, подготвен през април за президента и премиера.

Има признаци, които подсказват за активно пране на пари в България, каза по същото време и американският посланик у нас Джеймс Пардю.

Пред депутатите Киров съобщи още, че за описаните в доклада на МВР Константин Димитров-Самоковеца и Иван Тодоров-Доктора до прокуратурата са изпратени сигнали, че перат пари от контрабандна дейност.

Главният прокурор Никола Филчев в продължение на седмици упорито отричаше, че са подавани такива сигнали. Той дори призова чрез медиите Васил Киров да му изпрати подробна информация кога и какво е изпращала агенцията. Накрая все пак Филчев разпореди проверка, която вместо 20 дни, продължи повече от месец. Още преди тя да приключи, ВКП призна, че в крайна сметка има дела срещу Самоковеца и Доктора.

Делото срещу Самоковеца е под номер 117 от 2003 г. по описа на НСлС, поясни главният секретар на МВР Бойко Борисов. Делото съдържало материали от проверки на фирмите на Константин Димитров "Боро груп", "Арис", "Карго експрес", "Кедър" и "Боро груп травел" - Лондон. Следственото дело се наблюдава от окръжна прокуратура град София. Борисов съобщи и за следствено дело за незаконен износ на валута от фирми фантоми, свързани с Иван Тодоров - Доктора.

Докато вървеше проверката, Доктора отлетя за Франция, където лекувал увредения си слух след атентата срещу него на 18 април. Когато Доктора вече бе в чужбина, му бе възобновено старо дело за грабеж и магистратите обявиха, че ще го дадат за международни издирване чрез Интерпол.

Споделяне

Още от България