Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2300 тона боклук вече са извозени от София към Суходол

147 коментара
2300 тона боклук вече са извозени от София към Суходол

Две хиляди и триста тона битови отпадъци от столицата са изхвърлени до 17 ч. в петък на сметището в Суходол. Това стана възможно след като органите на реда разчистиха около 2,40 часа през нощта със сила седемднивната блокадаа на депото в квартала. Екипите на фирмите концесионери ще работят денонощно и през почивните дни до преодоляване на кризата с боклука в столицата. Очаква се това да стане в началато на идната седмица. До сряда ще продължи обработването на контейнерите с препарати за дезинфекция, за да се предотвратят емидемиологични последици..

В Суходол продължава засиленото присъствие на органите на реда, които охраняват плътно пътя към сметището, което следобяд бе оградено и метални прегради за безпрепятственото преминаване на боклукчийските камиони. Там все още има известен брой хора. Те не смеят да напуснат мястото, защото повече няма да могат да се върнат там, заради МВР-блокадата на подстъпите от населеното място към депото.

Близо 200 полицаи пък охраняват митинг пред читалището на “Суходол”, където също са се събрали хора на протест срещу тазнощната акция и отварянето на сметището въпреки ангажимента на общината. Те също не смеят да се разотидат по домовете си, защото повече няма да могат да се върнат на площада. На обяд на тях им беше раздадена храна от полицията. Хората заплашиха, че ще сезират Европейския съд за правата на човека в Страсбург за случилото се в Суходол.

Пред всяка къща полицай

Почти пред всяка къща в квартала има разположен полицай. Стриктно се следи за реда в населеното място. От полунощ МВР е иззело правомощията на Столичния общински съвет по извозването на боклука и затова са извънредните мерки.

Камарите отпадъци, затрупали столицата цяла седмица, започнаха полека да се стопяват в ранните часове на петък. Боклукчийските камиони на фирмите концесионери по събирането и извозването на сметта тръгнаха да изпразват усилено контейнерите в крайните квартали на града и по централните улици. Това стана, след като около 2,40 часа през нощта полицията разпръсна гражданите на Суходол, блокирали пътя към сметището.

Суходолци разговаряха с Първанов, извиниха се на столичани

Ангажимент да съдейства на гражданите на Суходол за разрешаване на проблема със сметището, като ги свърже със съответните институции, отговорни за създалата се ситуация, пое президентът Георги Първанов. В петък слеобяд той прие по тяхно искане шестима представители на столичния квартал и разговаря с тях за протестите на хората и проблема им с продължаващат експлоатация на сметището там.

Още

Под крясъците на някои от присъстващите жени органите на реда отстраниха силово насядалите по шосето граждани, които възпрепятстваха достъпа до депото за отпадъци със сплетените си тела. Те изнасяха на ръце хората от пътя, под призивите на лидера на “Атака” и депутатите от формацията Стела Банкова и Павел Чернев към суходолци да не отстъпват, предаде БНР. С мегафон в ръце през цялото време те подкрепяха незаконната блокада на сметището, което може да работи до 2 октомври, но Столичния общински съвет реши то да се затвори на 30 юни и така се породи седмичното напрежение с боклука на София .

МВР задържа 11 протестиращи

До побоища през нощта не се стигна, въпреки няколкото охлузени колене и лакти на налягалите по пътя демонстранти. Въпреки твърденията на някои от суходолци, че са бити, до момента никой от жителите на квартала не е потърсил медицинска помощ. За сметка на това обаче на двама полицаи е била оказана медицинска помощ, като единият от тях е с комоцио.

11 демонстранти са били задържани за неизпълнение на полицейски заповеди. Според свидетелските показания двама от арестуваните са хвърляли камъни срещу полицаите. Останалите девет са били задържани докато се придвижвали към “Суходол” с два автомобила с развети български знамена. При претърсване на колите са намерени два метални бокса и един нож. По-голяма част от задържаните не живеят в “Суходол” и са криминално проявени. Сред тях има регистрирани за въоръжен грабеж, хулиганство и измама. В петък през деня те са били освободени, съобщиха от СДВР. На всички тях са съставени предупредителни протоколи.

Протестиращите от палатковия лагер са се надявали на подкрепления от останалите жители на квартала, но малко по-рано полицията е блокирала района, като по този начин е предотвратила евентуални по-сериозни сблъсъци. Някои от демонстрантите пък сами са напуснали барикадата при вида на органите на реда, информира БНР.

Около 500 служители на МВР участваха в акцията, която осигури по-късно преминаването на камионите зад плътен двоен кордон от полицаи и жандармеристи със щитове, каски и палки. Само за около час преминаха близо 80 боклукчийски камиона. Техните курсове продължават и в момента, като за безпрепятственото сметоизвозване в целия Суходол са разположени полицейски постове. До обяд в петък бе разчистена една четвърт от боклука, съобщи за БНР директорът на фирмата Волф и Дитц Йордан Илиев. До утре повече от половината смет в града ще бъде извозена, допълни той. До началото на идната седмица се очаква да бъде преодолян напълно проблемът с натрупаните отпадъци.

Вчера изпълнителната власт обеща съдействие на Столична община и за преодоляване на проблема с протестиращите жители на Локорско, Сеславци и Връбница срещу инсталирането на машините за пакетиране на отпадъците на София на трите законно определени от Регионалната инспекция на околната среда и водите (РИОСВ) София площадки за балиране на боклука. Втора седмица те са издигнали палаткови лагери и не допускат съоръженията на частните фирми, които ще обработват сметта. Едва в петък те поискаха от Столична община разрешение за протестите си, но такова им беше отказано и демонстрациите ми си останат незаконни.

Терените край Локорско, Сеславци и Връбница остават замразени

Засега няма да се възползваме от органите на реда за разпръскване на протестиращите край Локорско, Сеславци и Връбница, заяви за Mediapool изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков. Не искаме да нажежаваме гражданското напражение, допълин той. Столична община ще се съсредоточи върху алтернативните три полщадки, които експресно бяха преценени от екоекспертите, че може да се използват за пакетиране на отпадъците. Продължаваме да проучваме и  нови терени, ако трябва тези дни няма да мигнем, но ще намерим разрешение на проблема със сегашните три площадки за пакетиране на оптадъците без намесата на полицията, каза Герджиков.

Той допълни, че до три седмици в общината трябва да има предложение от фирмата “Георесурс” за терен за изграждане на завод за преработка на отпадъците на София, който трайно да реши проблема със софийските боклуци. В следващата година ще се извърши оценка за въздействието върху околната среда на този терен и другите предложения за строеж на предприятието за горене на сметта, след което ще се обяви процедура по Закона за обществените поръчки за привличане на частен изпълнител на проекта. Засега не се предвижда общината да участва финансово в строежа, към който принципно са проявили интерес доста инвеститори, каза Герджиков.     

Столичани, които пряко са били засегнати от кризата с боклука, да търсят правата си чрез съдебни искове срещу общината, посъветва адвокат Росен Воденичаров в ефира на БНР. Според него да се завеждат дела срещу кметството има смисъл само ако  човек се е разболял от дизентерия или друго чревно заболяване в резултат на гниещата смет или ако автомобилът му е пострадал при горенето на боклука, към което много столичани прибягнаха, за да се спасят от камарите боклуци и непоносимата смрад в жегата. Няма смисъл да се подават искове за възстановяване на част от такса смет за неизпълнение на общинските задължения по събирането на отпадъците, смята Воденичаров. Става въпрос за прекалено малки суми, за всяка от които трябва да се води индивидуално частно дело, аргументира се той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

147 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. felix
    #149

    i ochevidno e, che Volen e bokluk!

  2. sofianez
    #148

    Bravo ! nai-posle !

  3. Таласъм
    #147

    Моля ви, не плюйте с/у Батето, за да не стане като в Лондон.....Ал Кайда са също купени от него хора!

  4. да
    #145

    Там е решението на сризата с боклука!

  5. BUBO
    #144

    Kapaciteta na smeti6teto ne e iz4erpan.V Sofia ob6tinata pla6ta na koncesionerite za 1000t.izvozen otpadak a realnite otpadaci sa ne pove4e ot 600t.Sega da si zadadem vaprosa na kogo sa firmite .VOLF-Rumen Valka ,dobar priatel na pokoinia .Илиа Павлов."Чистота-Софиа Антоан Николов,Красимир Арсов.Първиа бивш преседател на СОС а вториа бивш председател на стопанската комисиа на СОС и двамата с голям брой протежета в сега действащиа СОС и министерство на Екологиата.Красимир Арсов затваря и новиа цикъл,като печели и търга за .р.пакетиране на отпадъците.Тези тримата ще продължават да възпрепятстват трайното решаване на проблема.

  6. ???
    #143

    Все недоизползван капацитет за стопанисване на столичната смет. Какво чакат общинарите на столицата на Република България???

  7. Богомил АРАМОВ
    #142

    ВРЕМЕ Е да се проумее, че Страната се намира в Екологическа Криза. Независимо от замразените производствени мощности. Което е резултат, на криворазбрано ЦЕНТРАЛНО-ДЪРЖАВНО ЕКОЛОГИЧЕСКО ПЛАНИРАНЕ. Сметка следва да се търси именно на столично равнище. Че и, на министерско. Хеми Варналис

  8. Interel
    #141

    V plovdivskia raionen sud se provejda turg (01.07.05 do 01.08.05) za Zdanie v Kapana (plosht 300 m2 / razgunata 1200m2 ( ul. Benkowski)Zenata zapochva ot 300 000 leva ne izpuskaite tozi chance. Triabvat Vi 10% za uchastie v turgaOPPORTUNITYDo not miss the chance to buy a building in Plovdiv (Kapana) on a auction. Starting price 300 000 lv za 300m2 ( 1200m2 all).You need 10% to take part in it. Go to the raionen court /Plovdiv. 01.07.05 till 01.08.05

  9. Масква
    #140

    Брава бравос браво

  10. ha
    #139

    BRAVO na polizijata. SAMO TAKA! Perfektno izpalnena akzija, kato po u4ebnik- izklju4itelno profesionalno! Nai nakraja i na6ata polizija da zaprili4a na evropeiska! Kak kogo pazjat polizaite be?? Za pruv pat pazjat kogoto trjabva: 1,5 miliona jiteli na Sofia.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.