24 военни са напуснали армията заради злоупотреби през миналата година

Пловдивската военноокръжна прокуратура обяви в сряда, че 24 военнослужещи са напуснали армията през миналата година заради злоупотреби в големи размери. Прокуратурата е внесла в съда обвинителни актове срещу тях.

Говорителят на прокуратурата Ангел Узунов съобщи, че броят на внесените прокурорски актове през миналата година се е увеличил с 28%. В сравнение с 2008 г. е увеличен процентът на осъдителните присъди, като ефективните наказания бележат ръст от 75 на сто.

Узунов отчете трайно намаляване на престъпленията, разследвани от Военноокръжната прокуратура през миналата година. По думите му това се дължи основно на извеждането от юрисдикцията на прокуратурата на служителите на МВР и ДАНС и реформата в Българската армия.

Само две дела, образувани по обвинения на военната прокуратура, са приключили с оправдателни присъди.

През миналата година са започнали проверки на служителите от поделенията в Крумово и в Граф Игнатиево, картотекирани за ползване на квартирни пари. Данните на прокуратурата показват, че от началото на 2010 г. за нерегламентирано ползване на средства за квартира и пътни разходи са образувани 57 производства срещу служители от двете бази. Установените щети са 59 431 лева, като 9068 лева са възстановени.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?