25 души са загинали след експлозия във въглищна мина в САЩ

25 души за загинали след експлозия в каменовъглена мина в Западна Вирджиния, съобщи компанията собственик "Маси Енерджи". Около 20 са ранени при инцидента в мината в Монткоул, известен още като Уайтсвил, на около 50 км южно от Чарлстън, столицата на щата.

Американската служба за безопасност и здравословни условия в мините заяви, че била уведомена за експлозията около 15.30 ч. в понеделник, и че в ход е мащабна спасителна операция.

Въпреки първоначалните съобщения няма срутване, но още не се знае какво е причинило експлозията.

"Маси", базирана в Ричмънд, има подразделения в Западна Вирджиния, Кентъки и Вирджиния, и е най-големият производител на въглища в Централните Апалачи.

Президентът Обама е телефонирал снощи на губернатора на щата Джо Манчин, за да изрази съболезнования и да предложи помощ, съобщи говорителят на Белия дом Робърт Гибс.

Инцидентът е най-смъртоносният в историята на американската миннодобивна индустрия от януари 2006 г., когато 12 миньори загинаха след експлозия в Толмансвил, пак в Западна Вирджиния. През 2007 г. деветима загинаха при срутване в мина в Юта. При най-тежката злополука в американската история 362-ама миньори са загинали при експлозия в мина също в Западна Вирджиния през 1906 г.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?