25-годишният лидер на младежите от ГЕРБ стана зам.-външен министър

Нови 9 заместник-министри в пет министерства назначи Борисов

Георг Георгиев

Окомплектоването на втория ешалон на властта продължава. Премиерът Бойко Борисов е назначил 9 заместник-министри в пет министерства, съобщи правителствената информационна служба в петък.

Предложенията за назначенията са на съответните министри, се казва в съобщението. Някои министри обаче признаха, че назначенията са политически. Все пак им бил даден шанс и те да си кажат мнението.

Безспорно най-любопитното назначение е на 25 годишния лидер на младежите от ГЕРБ Георг Георгиев за заместник-министър на външните работи. Двама представители на "Обединени патриоти" стават заместник-министри на земеделието и на труда и социалната политика. Останалите седем заместник-министри са от квотата на ГЕРБ.

Четирима заместник-министъри на външните работи

Четирима заместници ще има вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Трима от тях са дипломати от кариерата, а четвъртият е бивш депутат от ГЕРБ и настоящ лидер на младежката организация на партията. И четиримата не са били агенти на Държавна сигурност.

В Министерството на външните работи няма да има заместник-министър от квотата на "Обединени патриоти".

Единият заместник-министър на външните работи е Юрий Щерк. Той беше посланик в Израел в периода 2011-2012 г. Бил е и постоянен представител на България в Съвета на Европа, а също и ръководил Делегацията на ЕС в Узбекистан. Завършил е международно публично право в Московския държавен институт по международни отношения. Специализирал е дипломатическо обучение в института "Хувър" към Станфордския университет в САЩ.

Другият заместник-министър на външните работи е Тодор Стоянов. Той беше посланик в Португалия в периода 2012 - 2016 г. Бил е временно управляващ българското посолство в Рим и генералното консулство в Милано. Магистър е по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство.

Третият заместник-министър на външните работи е Емилия Кралева, която е дипломатически служител в МВнР от 1992 г. В периода май 2012 г.–октомври 2016 г. е посланик в Гърция. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски" със специалност история и втора специалност английски език.

Единствено четвъртият заместник-министър на външните работи Георг Георгиев не е от кариерата. Роденият на 20 октомври 1991 г. Георгиев беше депутат в 43-тото Народно събрание, където участва в работата на комисиите по външна политика, еврофондовете и образованието. Професионалното му развитие започва в сферата на европейските въпроси като сътрудник на български евродепутати. Той е бакалавър по политология и магистър по политическо консултиране от СУ "Св. Климент Охридски".

Двама заместник-министри на земеделието

Двама заместник-министри попълват екипа в Министерството на земеделието, храните и горите.

Цветан Димитров поема за трети път този пост, като преди това е бил заместник-министър в първия и втория кабинет на премиера Бойко Борисов. По времето на земеделските министри Мирослав Найденов и Десислава Танева той отговаряше за здравното развитие, растениевъдство и безопасността на храните.

Другият зам.-министър на земеделието е Атанас Добрев. Той е от квотата на "Обединени патриоти" (НФСБ), макар че сестра му Ваня Добрева е член на БСП и беше депутат от левицата в предишния парламент.

Атанас Добрев се познава добре с министъра на земеделието Румен Порожанов, след като през последните две години работиха заедно в Държавен фонд "Земеделие". Порожанов беше шеф на фонда, а Добрев един от заместниците му. Атанас Добрев оглави фонда за няколко месеца през 2014 г. Бил е и парламентарен секретар в Министерството на земеделието и храните. Магистър е по стопанско управление от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Служебен здравен министър става заместник-министър

Бившият здравен министър в служебния кабинет на Георги Близнашки, анестезиологът Мирослав Ненков става заместник-министър на здравеопазването.

Той заяви, че очаква да работи добре със здравния министър Николай Петров, с когото се познават отдавна. "Рано е да начертая някакъв план за дейността на екипа в министерството и за моята лично", каза Ненков пред БНТ в отговор на въпрос каква ще бъде първата му задача.

Ненков заема мястото на Стоил Апостолов, който беше зам.-министър само за един ден. Премиерът Бойко Борисов го уволни, след като в телевизионен репортаж бяха разкрити нередности и злоупотреби в лечебно заведение, на което Апостолов е бил управител.

Лидерът на ВМРО-жени става заместник-социален министър

Председателят на Националната женска организация на ВМРО Султанка Петрова е назначена за заместник-министър на труда и социалната политика.

Тя беше депутат в 43-тото Народно събрание, където бе член на комисиите по здравеопазване и земеделие и храни. Петрова редовно организираше кръгли маси и дискусии по защита правата на децата и социално слабите, както и по демографските проблеми. Тя водеше битка и с инвалидните пенсии, които се дават с неверни документи, издадени от ТЕЛК.

Султанка Петрова е доктор на педагогическите науки и магистър по социални дейности от СУ "Св. Климент Охридски".

Заместник-министър на културата от "царско" време

За заместник-министър на културата е назначен Румен Димитров. Той е заемал същата длъжност и в периода 2001-2002 г. по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски.

Румен Димитров е бил директор и главен художествен ръководител на Държавния пътуващ театър – София и за кратко - на Драматичния театър "Крум Кюлявков" в Кюстендил. Бил е и изпълнителен директор на "Глобус Медиа груп", която обединява три телевизионни канала - "Травъл ТВ", "Травъл ТВ HD" и "Комюнити ТВ", които представят пътешествия, приключения и туризъм.

Румен Димитров е завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ, специализирал е и мениджмънт в сферата на културата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?