Здравен зам.-министър уволнен ден след назначението му

Стоил Апостолов е уволнен след репортаж за фиктивна операция, управляваната от него болница отрича измама

Стоил Апостолов

Премиерът Бойко Борисов освободи от поста му зам.-министъра на здравеопазването Стоил Апостолов само ден, след като го назначи.

Решението е взето след излъчен в телевизионно предаване репортаж за нередности и злоупотреби в лечебното заведение, на което Апостолов е бил управител, съобщиха от правителствената информационна служба.

Стоил Апостолов (ГЕРБ) е бивш управител на общинската болница в Пещера, както и на лечебни заведения в Пазарджик и Бургас.

В сряда вечерта предаването "Господари на ефира" излъчи репортаж за фалшива операция, извършена в бургаската болница "Бургасмед", на която Стоил Апостолов е бил управител. Болницата е част от веригата на бизнесмена Михаил Тиков, включваща софийската "Софиямед", пловдивската "Пълмед" и др.

Към екипа на предаването се обърнала жена, претърпяла злополука, на която се наложило да бъде оперирана. Вместо това обаче в болницата ѝ направили само пункция на коляното.

В епикризата ясно пише, че на жената ѝ е направена операция с упойка и се посочват подробности около интервенцията, която всъщност не е била извършена.

В края на репортажа екипът на предаването отива при управителя на болницата Стоил Апостолов, за да търси лекарите, извършили манипулацията и подписали се под епикризата. Апостолов казва, че ще ги извика в кабинета си, след което репортажът приключва с обещание скоро да покажат позиция на ръководството на болницата.

Болницата твърди, че става въпрос за техническа грешка

От болницата заявиха, че става въпрос за техническа грешка, а не за злоупотреба.

Оттам обясниха, че пациентката е постъпва по спешност за лечение след травма в отделението по ортопедия и травматология. След снемане на анамнеза и извършен широк набор от инструментални и параклинични изследвания, категорично се установява, че е необходимо да постъпи за лечение по клинична пътека № 219 “Оперативни процедури на таза и долния крайник със среден обем и сложност“ с МКБ 80.16: *80.16 артротомия на коляно. Други инцизионни процедури на коляно(диагностична пункция). За което пациентката собственоръчно е подписала информирано съгласие.

На 22 ноември 2016 година на пациентката е извършена интервенцията с посочения по-горе код. Описание на операцията е отразено в оперативен протокол № 942/22.11.2016г.

След извършена проверка на епикризата от отделението по ортопедия и травматология е установена допусната явна фактическа грешка. В епикризата на пациентката относно оперативната интервенция е цитиран погрешен оперативен протокол № 972/22.11.2016г.


Информация за извършената операция е отразена правилно в оперативен протокол № 942/22.11.2016г., неразделна част от Историята на заболяването. Същото се потвърждава от Книгата за хирургични операции в отделението по ортопедия и травматология, започната на 20.07.2016 г., приключена на 31.12.2016г. В същата книга под № 942 е вписано името на въпросната пациентка и наименование на операцията ѝ по клинична пътека № 219.

"Бургасмед" е получила пари от НЗОК за пункция, а не за по-скъпа манипулация

“Всичко това потвърждава откритата допусната явна фактическа грешка в епикризата на пациентката от страна на техническия секретар, въвеждащ данните в информационната система. Същата е подписана от лекуващия лекар и началника на отделението“, обясниха от болницата.

Оттам обясниха, че са отчели клиничната пътека за извършената пункция и болницата е получила съответното заплащане за нея, а не по друга пътека с по-висока стойност.

От болницата съобщиха още, че служителката им, заснета със скрита камера да обяснява, че епикризата е попълнена така, за да се вземат парите по здравна каса е технически секретар – длъжност, която не изисква медицинско образование и тя не е компетентна да коментира проведеното лечение и медицинските документи.

Поради това ръководството на лечебното заведение веднага наложи дисциплинарно наказание на служителя допуснал грешката, както и на лекарите за неупражнен контрол, заявиха от болницата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?