270 хиляди собственици на Фолксваген съдят заедно автомобилостроителя

270 хиляди собственици на Фолксваген съдят заедно автомобилостроителя

Около 270 000 собственици на автомобили Фолксваген (Volkswagen) с манипулиран двигател са се включили за един месец към колективния съдебен иск в Германия срещу автомобилния гигант, съобщи Франс прес.

Към 2 януари 2019 година общо 373 000 притежатели на такива коли са се вписали в регистъра, открит в края на ноември, посочи говорител на съдебната администрация.

Германската асоциация на потребителите Фау Цет Бе Ве (VZBV) започна съдебната процедура през ноември в съда в Брауншвайг, на няколко километра от централата на Фолксваген във Волфсбург. Групата призна през 2015 година, че е манипулирала 11 милиона автомобила, от които 2,4 милиона са продадени в Германия.

Съдебната процедура започна, след като в сила влезе промяна в законодателството, позволяваща да се подаде колективен съдебен иск. Тя бе въведена след скандала с манипулираните дизелови двигатели (дизелгейт). Очаква се искът да доведе до най-големият процес в мащабната афера.

Ищците искат да се потвърди, че Фолксваген умишлено е навредил на клиентите си, инсталирайки без тяхно знание софтуер, създаващ впечатлението, че колата им е по-малко замърсяваща, отколкото е в действителност. Жалбоподателите настояват за обезщетения.

Евентуално положително съдебно решение за принципа на обезвъзмездяване ще даде възможност за индивидуални искове за финансови обезщетения от автомобилостроителя.

От самото начало Фолксваген твърди, че искът е неоснователен.

Присъединяването към колективната процедура ще бъде възможно до деня преди началото на процеса, очакван през 2019 година. Потребителската асоциация обаче призова клиентите си да регистрират жалбите си до 31 декември 2018 година, тъй като е възможно след тази дата Фолксваген да пледира за изтекла давност.

Досега дизелгейт е струвал на автомобилния гигант над 28 милиарда евро за изтегляне на автомобили и съдебни процедури. По-голямата част от тази сума е изплатена в САЩ, където Фолксваген не само върна парите на близо половин милион клиенти, но и покри до 10 000 долара за лихви и обезщетения.

В Германия Фолксваген плати само две глоби на обща стойност 1,8 милиарда евро и препоръча на германските си клиенти да не правят технически поправки на колите си.

Групата предлага по-скоро подмяна на манипулиращия софтуер и субсидии за връщане на стари коли и придобиване на нов, по-екологично чист модел.

Споделяне

Още от Бизнес