28 действащи прокурори работили за ДС

28 действащи прокурори работили за ДС

Главният прокурор по времето на "Възродителния процес" Васил Мръчков е бил секретен съдружник на бившата Държавна сигурност. Комисията по досиетата освети Мръчков в рамките на проверката на прокурорите и военните следователи.

Комисията посочи 63-ма магистрати като сътрудници на бившата ДС и военното разузнаване и контраразузнаване, 28 от които продължават да работят в правораздаването. Проверката е обхванала 1947 лица, от които 440 не подлежат на проверка по закон. За шестима не са изпратени всички необходими данни и за тях проверката продължава. Имената на петима души, за които комисията е установила данни за принадлежност към репресивния апарат на бившата комунистическа партия, не подлежат на публикуване, тъй като са починали.

Васил Мръчков е работел към Първо главно управление на ДС с псевдоним Юриста. Вербуван е през 1973 година и е бил снет от действащ оперативен отчет през 1980 г.

Бил е главен прокурор в периода септември 1987 г. - декември1989 г. или по времето на експулсирането на няколкостотин хиляди турци от България в рамките на така наречената "голяма екскурзия". Юристът е бил член на ЦК на БКП и е заемал високата държавна длъжност зам.-председател на Държавния съвет от декември 1989 г. до разпускането му през април 1990 г.

В момента Мръчков е експерт към парламентарната правна комисия.

През 2004 година Васил Мръчков бе предложен на президента Георги Първанов за орден "Стара планина". Това предизвика скандал, а лидерът на ДПС Ахмед Доган дори обяви, че ще върне своя орден в знак на протест, тъй като Мръчков се смята за отговорен за т.нар. "Възродителен процес". В резултат на обществения скандал Първанов награди Мръчков само с орден "Кирил и Методи".

Прокурорът Ангел Дончев, обвинител в СГП през 1998-2000 и във ВКП през 2000-2007 година, е бил щатен служител на Главно следствено управление (ГСУ). През 1982 г. Дончев е назначен за следовател, а пет години по-късно - преназначен за старши следовател.

През 2007 година Висшият съдебен съвет отстрани Дончев от длъжност, след като бе заловен с белязани 20 хиляди евро, дадени му от колегата от районната прокуратура в Сливница Емил Милев. Целта била да се съдейства водената срещу Милев проверка да приключи без последици. В момента Дончев е подсъдим, а според обвинението на няколко пъти е искал сумата от Милев, който подал сигнала до главния прокурор, че е изнудван.

Зам.-апелативният прокурор Велин Елмаян е бил агент на ДС с псевдоним Александров. Вербуван е през 1982 година и е снет от действащ оперативен отчет през 1986 година. Елмаян е бил прокурор по делото срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините.

Бившият ръководител на спецотдела за борба с корупцията към ВКП Георги Кювлиев е бил агент на ДС с псевдонима Иванов . Вербуван е през 1975 година и е снет от действащ оперативен отчет през 1980 г. В момента завежда отдел във ВКП.

Прокурорът Николай Соларов, който ръководи спецзвеното, разследващо трафика на антики, е бил агент към поделението на ДС в Перник, а след това – в Благоевград с псевдоним Петров. Вербуван е през 1980 година и няма данни да е снеман от действащ оперативен отчет.

Прокурор Асен Арсов, завеждащ отдел във ВКП, е бил агент към ДС, Второ главно управление, с псевдоним Тасев. Вербуван е през 1979 година и е снет от действащ оперативен отчет през 1981 година.

Споделяне

Още от България