28 години затвор за белгийски гражданин, извършил екзекуция като джихадист в Сирия

28 години затвор за белгийски гражданин, извършил екзекуция като джихадист в Сирия

Белгийски гражданин бе осъден в Антверпен на 28 години затвор по обвинение в убийство на заложник, докато воювал като джихадист в Сирия, предаде Ройтерс.

Това е първата присъда за убийство, произнесена срещу завърнал се в Белгия джихадист.

Двайсет и четири годишният сега Хаким Елуасаки се прибрал в Белгия през 2013 г. след като бил ранен в сирийския конфликт. Няколко месеца преди това полицията засякла негов телефонен разговор, в койт0о той се хвалел пред приятелката си, че е екзекутирал заложник.

Семейството на екзекутирания пленник трябвало да плати 70 хиляди евро откуп, но събрало едва 30 хиляди. "Един куршум в главата, бум, ха-ха-ха", казал Елуасаки на приятелката си според съдебните документи. Съдията окачестви действията на обвиняемия като "нехуманни и напълно неприемливи".

Младият джихадист живее в град Вилворде край Брюксел. Преди да замине за Сирия, той е бил част от групата "Шериат за Белгия", вербуваща млади белгийци като бойци на "Ислямска държава" и други групировки в Близкия изток. Лидерът на "Шериат за Белгия" и още няколко нейни членове бяха осъдени през 2015 г. на големи срокове затвор.

Около 450 души са напуснали Белгия, за да се сражават в Сирия и Ирак. Смятано на глава от населението, Белгия е европейската страна с най-голям "принос" в числеността на чуждестранните джихадисти. Завърнали се от Сирия бойци са замесени във въоръжени нападения, станали в Белгия, Франция и другаде из Европа, припомни Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа