30 000 евро награда за стартъпи в сферата на чистата енергия

30 000 евро награда за стартъпи в сферата на чистата енергия

Награда от 30 000 евро ще получи победителят в конкурса PowerUp! за стартъпи в сферата на чистата енергия. Той се провежда в 24 страни в Централна Европа, включително и България. Кандидатстването е до 19 април, а регионалният финал за България - на 11 май.

Поради големия интерес към конкурса, организаторът ѝ EIT InnoEnergy увеличи основната награда от 20 000 евро на 30 000 евро.

Състезанието дава възможност за иноваторите от Централна и Източна Европа да разработят и изпълнят свои проекти и да станат част от глобалния пазар. Миналата година българският стартъп Twin Ray се яви на големия финал в Будапеща. Компанията впечатли журито с идеята за разработване на лек пътнически самолет, задвижван от соларна енергия.

"За нас е огромно удоволствие и тази година да се запознаем с иновативните проекти, които представят българските стартъп компании в сферата на чистата енергия. PowerUp! допринася за развитието на иновациите в сектора на устойчивата енергия в Централна и Източна Европа, като дава възможност на стартиращите компании да представят и доразвият своите иновативни решения", заяви Марияна Хамънова, управител на Клийнтех България, координатор и организатор на PowerUp! за България.

Освен финансиране, избраните стартиращи бизнеси имат възможност да ползват и ноу-хау на EIT InnoEnergy, каза Якуб Милер, главен изпълнителен директор на EIT InnoEnergy за Централна Европа.

"Ние сме различни от другите компании, които инвестират в стартъпи. Освен че финансираме, ние и подкрепяме проектите. Предлагаме услуги, свързани, например, с тийм билдинг, обучение, коучинг, менторинг. Освен това улесняваме достъпа до външни финансови институции, подпомагаме сътрудничеството с мрежите за рисков капитал, разработваме и самия продукт – сътрудничим си с изследователски институти и университети, затова можем да поканим инженери от различни области, които да помогнат на участниците", обясни Милер.

Освен голямата награда от 30 000 евро, са предвидени награди и за второ и трето място (съответно 10 000 и 5000 евро). Победителите в състезанието ще имат възможността да се включат в програмата Highway® на EIT InnoEnergy, която превръща идеите и дизайните в реалност. Тя предлага на начинаещите предприемачи финансиране от 150 000 евро и подкрепа в развитието и протекция на продукта, тийм билдинг, достъп до международни потребители и източници на външно финансиране.

Големият финал на PowerUp! в Прага и над десет регионални финала ще бъдат предшествани от тренировъчните лагери. Тези уоркшопи с ментори от бизнеса в Европа предоставят възможност за верификация на бизнес модел и усъвършенстване на презентационните умения на участниците.

За участие в състезанието е нужен прототип на продукта, отбор и попълването на формуляр, който е достъпен на уебсайта на състезанието. Документите се подават до 19 април.

Споделяне

Още от Бизнес