30 свещеници влизат при 6000 болни в няколко столични болници

Освещаването на 6000 икони. Снимка: БГНЕС

В навечерието на Рождество Христово софийски духовници ще посетят болни, настанени в лечебни заведения. Първоначално идеята била да дадат сила, вяра и кураж само на болните от Covid-19, но след среща с патриарх Неофит се взело решение да посетят и останалите хора, които са настанени за болнично лечение. Това заяви пред БГНЕС Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, Викарий на Софийския Митрополит.

Преди да се отправят към Военномедицинска академия, УМБАСМ "Пирогов", "Александровска", УМБАЛ "Св. Иван Рилски", УМБАЛ "Св. Анна", духовниците осветиха в митрополитския храм "Св. великомъченица Неделя" 6000 икони със сцената на Рождество Христово, които ще дадат на болните и ще ги помажат с осветен елей.

Инициативата ще бъде до 23 декември. Белоградчишкият епископ Поликарп заяви, че в инициативата се включват 30 духовни лица.

"Те ще преминат както сега по време на рождественските празници, така и инициативата продължава на 5,6 и 7 януари, когато е Богоявление. В този период също ще бъдат организирани посещения в столичните болници", обяви още Поликарп и изрази надежда, че параклисите към болниците да оживят своята дейност, а не свещениците там да работят като администрация.

"Необходимо е свещеникът да бъде на своето място и да има малко по-обширна и разгърната дейност в болничните заведения", призова още той.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?