300 млрд. долара са превели емигрантите в страните си

Чуждите работници в индустриалните държави са превели над 300 млрд. долара в родните си страни, което е близо три пъти повече от размера на помощта, отпускана от богатите страни на бедните. Това се казва в цитирано от ДПА изследване, предаде в петък БТА.

„Тези данни показват, че когато бъдат обединени, привидно малките суми, изпращани у дома от работещите в чужбина, засенчват официалната помощ за развитие от държавите донори”, коментира Кевин Кливър, помощник-председател на Международния фонд за селскостопанско развитие (ИФАД), който е спонсор на изследването заедно с Интерамериканската банка за развитие (ИДБ).

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитите (ОИСР) миналата година богатите държави са отпуснали около 104 млрд. долара помощи на развиващите се страни.

ИФАД, която е специализирана организация към ООН, бореща се срещу бедността и глада в селските райони на развиващите се страни, съобщи, че една трета от изпратените от работниците пари са били преведени на семейства от тези райони. Организацията призова тези семейства да инвестират сумите, вместо да ги крият в домовете си, в тенджери и под матраци.

Според изследването емигрантите обикновено изпращат у дома от 100 до 300 долара по едно и също време. Изчислено е, че има 150 млн. емигранти в богатите региони на света.

Главният управител на многостранния инвестиционен фонд към ИДБ Доналд Тери заяви, че превежданите суми превишават и чуждестранните преки инвестиции в развиващите се страни, които за миналата година са били 176 млрд. долара.

Изследването сочи, че през 2006 година в Азия са били преведени най-много пари от работещи в чужбина - 114 млрд. долара. След нея се нареждат Латинска Америка и Карибите с 68 млрд. долара, Източна Европа с 51 млрд. долара и Африка с 39 млрд. долара.

Отделните държави, които са получили най-големи суми, са Индия - 24,5 млрд. долара, Мексико - 24,2 млрд. долара, Филипините - 14,6 млрд. долара, и Русия - 13,7 млрд. долара, посочва ДПА.

Споделяне

Още от Бизнес