Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

3000 полицаи ще охраняват външните министри на НАТО

4 коментара

За срещата на външните министри на НАТА в София на 27 и 28 април ще бъдат командировани 1000 полицаи от страната и така охраняващите важното мероприятие ще станат 3000 души. Това бе съобщено в четвъртък след среща за уточняване на мерките за сигурност по време на визитата на високопоставените чуждестранни гости. Обезопасяването на посещението обсъдиха министърът на вътрешните работи Румен Петков, на външните работи

Ивайло Калфин, заместник-кметът на Столична община Цветан Цветанов, директорът на Националната служба за охрана (НСО) ген. Румен Миланов, директорът на СДВР ген. Румен Стоянов и главният секретар на МВР ген. Илия Илиев.

Освен служителите на МВР и на Националната служба за охрана, за обезпечаване на сигурността ще работят и служители на Министерството на отбраната и Националната разузнавателна служба.

Парковото пространство пред НДК, където ще се проведе срещата на НАТО в края на идната седмица, ще бъде недостъпно за пешеходци, няма да може да се паркират и автомобили. Частично ще бъдат затваряни основните булеварди в София, по които ще минават делегациите на път към НДК. Общо 39 делегации ще участват в срещата на НАТО, уточни вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Той допълни, че най-тежки изисквания за сигурността са имали държавният секретар на Съединените американски щати Кондълиза Райс и външният министър на Русия Сергей Лавров. Райс ще пристигне в България преди срещата, тъй като има планирани други мероприятия. Освен от НАТО ще има и министри на държави-членки на ЕС, които не членуват в Северноатлантическия пакт, също така и от Украйна и Балканския регион.

Столичният кмет Бойко Борисов е разпоредил да се увеличи градския транспорт през тези два дни. От кметството отправят молба към софиянци да ограничат движението на автомобилите на 27 и 28 април.

Към момента партньорските служби от цял свят не са подавали сигнали за организирани заплахи срещу срещата на НАТО, каза министърът на вътрешните работи Румен Петков.

В Столична община засега няма искания за организирания на протестни шествия и митинги, съобщи заместник-кмет Цветан Цветанов. Той допълни, че ако такива постъпят 48 часа преди срещата на министрите в София, те ще бъдат най-вероятно уважени. По настояване на НСО обаче проявите няма да може да се провеждат в центъра на София.

Още от петък - 21 април, започва поетапното пристигане на организаторите от чуждите страни, а първият външен министър, който ще участва в срещата, пристига на 26 април.

Във втория ден от срещата на външните министри на НАТО и следващия - 28 и 29 април, в Бояна ще има друга конференция, в която ще се включат част от участниците в проявата на Алианса.

Засилена ще е охраната в София и на 30 април и 1 май, когато в столицата пристигат директорите на полицейските служби от Европа.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Zapad
    #5

    Boli li te od zapadniq kur batevoto. Edin savet - po–malko shavaj, ha ha ha ha

  2. 1
    #4

    например малко по-ранна от очакваната

  3. do жеси
    #2

    и от такива дето се качат по дърветата по време на митинги...всекакви има , нали Жеси ?

  4. Jesse Jackson
    #1

    От любящият народ ли? В България има малки криминогенни еламенти от чеченски, арабски, руски, украински и албански произход но те не могат да организират нищо сериозно, пък и службите ги наблюдават. Най-големите терористи са ДПС, с техният богат диверсионен опит през 80-те години - мисля, че именно оттях трябва да се пазим!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.