34-ма заразени с вируса на западнонилската треска в Сърбия

34-ма заразени с вируса на западнонилската треска в Сърбия

Броят на пациентите в Клиниката за инфекциозни и тропически болести на Клиничния център на Сърбия, при които е доказано, че са заразени с вируса на  западнонилска треска, е достигнал 34 души, заяви пред агенция Танюг  директорът на клиниката проф. д-р Драган Делич. Очакват се изследванията на още 10 пациенти от Института по вирусология "Торлак", за да се установи заразени ли са с вируса.

Професор Делич припомни, че заразата се пренася от комари. Той добави, че се правят анализи на всички пациенти, които имат висока температура с неясен произход, съпътствана от  симптоми като отпадналост и болки в мускулите.

Неотдавна той каза, че сред хоспитализираните най-многобройни са пациентите  със симптоми на енцефалит и менингит.

Ръководителката на Отделението за превенция и контрол на заразните болести в Института за обществено здраве "Д-р Милан Йованович-Батут" д-р  Бояна Гъргич заяви неотдавна за Танюг, че заразата от вируса на западнонилска треска е била регистрирана за пръв път в Сърбия миналата година. Тя преминава обикновено с леки симптоми, като хората над 50 години са в най-голям риск.

Против вируса няма специфична терапия, а болестта приключва обикновено с пълно възстановяване след няколко седмици или месеци. Предотвратяването на ухапвания от комари е най-лесният и най-ефикасният начин за предотвратяване на болестта западнонилска треска, изтъкна д-р Гъргич.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани