3.5 млрд. годишно излиза издръжката на чиновниците без заплатите им

3.5 млрд. годишно излиза издръжката на чиновниците без заплатите им

Средно по около 3.5 млрд. лв. годишно излиза на данъкоплатците издръжката на държавната администрация. Това сочат данните на Министерство на финансите, предоставени след запитване на депутат от управляващата коалиция.

Към края на 2014 г. 140 767 души са ангажираните в структурите на администрацията. Това показа приетият от правителството преди по-малко от месец Годишен доклад за състоянието на администрацията. 107 742 са заетите в централната администрация (министерства, агенции, комисии и др.), а 33 025 са ангажирани в териториалните звена на администрацията (областни управи, общински управи, специализирани звена и др.).

Около 52 млрд. лв. са отишли за издръжка на администрацията за периода 2000-2014 г. Под "издръжка" се отчитат разходите за храна, медикаменти, материали, външни услуги, текущи ремонти, командировки, електро- и топлоенергия, вода, горива, обучения. Разходите не включват заплатите на чиновниците. Това показва справката, предоставена от министъра на финансите Владислав Горанов, цитирана от БГНЕС.

От нея става ясно още, че през 2000 година за издръжка на централната администрация са отишли 2.3 млрд. лв., а за чиновниците по места 769 млн. лв.

Най-разточителни са били чиновниците през 2005 г., когато разходите за министерства, агенции и други централни звена на администрацията са достигнали 3 млрд. лв., а за местната власт - 1 млрд. лв.

За миналата 2014 г. за издръжка на централната администрация са разходвани 1.739 млрд. лева., докато за местната власт 1.553 млрд. лв.

Тенденцията показва, че за 15 години издръжката на чиновниците по места е скочила двойно, за сметка на разходите за централните администрации, които са намалели.

Споделяне

Още от България