37-ми ден ДАНСwithme: Днес бягаме ние, утре вие

Протестиращи организираха маратон срещу кабинета ”Орешарски”

37-ми ден ДАНСwithme: Днес бягаме ние, утре вие

Протестиращите срещу правителството излязоха за 37-ми пореден ден по централните улици на София с традиционните вече скандирания ”Оставка” и ”Мафия”.  В събота вечерта протестът срещу кабинета на Пламен Орешарски премина и под формата на маратон под надслов ”Днес бягаме ние, утре вие”.

Маршрутът на маратона е от сборния пункт на площад "Независимост" по бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", ул. "Оборище", северната дъга на пл. "Св. Александър Невски", ул. "Г.С.Раковски" до бул. ”Цар Освободител".

Хората,които се включиха в ”спортната изява”, бяха с тениски и плакати с надписи ”Лумпен умора няма”, ”Без тлъсти сметки и тлъсти политици”, "Горко ви, ако ви хванем", "Следващата дисциплина е мятане на гюле” и други. Движението в центъра на София отново бе блокирано.

Стотина души се събраха на протест и при Моста на влюбените край НДК в столицата. Гражданите свириха със свирки, развяваха знамена и носеха метли, които бяха вдигнали над главите си.

В Пловдив пък протестиращи организираха велопоход срещу властта.

На протест излязоха и хората във Варна. В града се събират паралелно няколко подписки срещу и в подкрепа на Орешарски. 

По-рано в събота за 24-ти път се проведе и контрапротест на привърженици на правителството на Пламен Орешарски, които се събраха на обичайното място - край пилоните на НДК. Демонстранцията под мотото ”Да дадем шанс на кабинета” мина под звуците на рок музика.

 Организаторите на проявата обясниха, че продължават двете подписки – в подкрепа на управляващите и за импийчмънт на президента.

”Идват хора всеки ден, вече над 200 000 е бройката в двете подписки. Тя е достатъчно голяма, така че вече няма смисъл да го оповестяваме всеки ден. Към края на другата седмица ще подадем един междинен резултат, а в края на месеца – официална информация за събраните от цялата страна подписи, която ще бъде предадена там, където сме обещали”, заяви пред бТВ един от организаторите на контрапротеста.

Споделяне

Още от България