Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

3800 доклада до ЩАЗИ изпратили агентите на Държавна сигурност

0 коментара

Меморандум за сътрудничество подписаха в Берлин представители на комисията по досиетата и на германската служба за разсекретяване на архива на ЩАЗИ. Документът дава възможност за обмен на информация и размяна на опит между двете комисии. Той ще облекчи работата за разкриване на връзките между някогашните тайни служби на България и ГДР.

В архивите на германските служби за периода 1969 -1980 г. има 3800 доклада на българските тайни служби до хората на ЩАЗИ. Част от донесенията се отнасят до политически въпроси на съседни на България държави или до работата на германски организации в България. От своя страна германските тайни служби са изпратили 1500 донесения до българската държавна сигурност.

Българската комисия не може да получи от германските си колеги информация за досиета на български граждани в архивите на ЩАЗИ. Тази информация според германските закони може да се разкрие само ако съответните български граждани подадат молба до германската служба и поискат достъп до досието си.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.