Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

38.386 млн. лева са планираните средства за участието ни в Ирак и Афганистан

2 коментара

38.386 млн. лева са планираните средства за участието на България в мисиите в Ирак и Афганистан през 2008 година, съобщи министърът на отбраната Николай Цонев в рамките на парламентарния контрол в петък. Планираните средства за Ирак са 9.386 млн. лева, а за Афганистан – 29 млн. лева.

Разходите за участието на български контингент в Ирак за периода 2002-2007 година възлизат 142 млн. лева, от които 23 млн. са за заплати и осигуровки, а останалите - за логистична подкрепа и други. За същия период участието ни в Ирак е изразходвало 128 млн. лева, от които 83 млн. са за заплати и осигуровки.

Цонев отговори и на въпрос за участието на жени военнослужещи в мисии зад граница. До момента в такива мисии са участвали 312 жени – 133 в Ирак, 16 в Косово, 98 в Босна и Херцеговина, 65 в Афганистан.

През 2007 година 8.9% от военнослужещите ни зад граница са били жени. Те обаче рядко заемат командни длъжности, близо 90% от тях са редници, матроси или сержанти. Цонев посочи, че в бъдеще Министерството на отбраната и Генералният щаб ще следват тенденцията в НАТО и ЕС да бъдат назначавани все повече жени за военнослужещи, засега обаче все още битували “някои стереотипи”.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Njama Da Kaja
    #2

    A kakvo pravime v Iraq i Afganistan da popitam az...Tuka e e basi mizeriata,nie iavno sme mnogo bogata nacia shtom si pozvoljavame 300 mln. leva za voenni operacii.....

  2. пред Буш
    #1

    Ех, тези наши бушмени, какво щи правят когато дойде Обама?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.