4 000 корупционни сделки са сключени през март, съобщи "Витоша рисърч"

4 000 корупционни сделки са сключени през март, съобщиха от "Витоша рисърч", цитирани от Дарик радио.

Корупцията е най-значителният обществен проблем, такава е оценката на 56% от българския бизнес. Това сочи мониторингът на "Коалиция 2000" за началото на тази година, огласен от Александър Стоянов, директор на "Витоша рисърч". На три пъти поискан подкуп веднъж е даден, показват отговорите.

На въпроса "Кой ми поиска подкуп?" хората отговарят, че най-висок е натискът от страна на адвокати - 17,4 на сто, след това са митнически служители - 16,6 на сто, следват полицейски служители с 14,1 на сто, съдии - 14 на сто и следователи - 12,8 на сто. Адвокатите трябва да се възприемат като посредници на корупционните сделки, а не като преки извършители, казва Стоянов, цитиран от БТА.

Според представителите на бизнеса корупционният натиск е най-висок от страна на митническите служители - така отговарят 31,9 на сто, а според 26,7% от анкетираните - от страна на полицейски служители. Най-много е разпространена корупцията сред митническите служители - 74,3% от отговорилите я поставят на първо място. На второ място по корумпираност са поставени адвокатите - с 60 на сто, следват съдиите - 59,6 на сто, прокурорите и полицейските служители са посочени съответно от 59,3 на сто и от 55,7 на сто от анкетираните.

Най-често се плаща за издаването на разрешителни и лицензии, за спечелване на обществени поръчки и избягване на данъци. Най-скъпо е сключването на договори с големи предприятия. Плаща се рушвет и за получаване на телефонен номер, електрозахранване, регистрация на фирма и прокарване на вода.

Почти една трета от представителите на бизнеса смятат, че правителството не прави нищо за ограничаване на корупцията. Близо 95% от бизнесмените, които са се сблъскали със случаи на корупция, не са предприели никакви мерки, защото смятат, че нищо няма да постигнат.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?