Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

42.85% е избирателната активност към 18:30 ч.

ЦИК: Местният вот протича без драстични нарушения

5 коментара
42.85% е избирателната активност към 18:30 ч.

42.85% от българските граждани са гласували до 18.30 часа, което прави 2 709 340 избиратели, обяви Централната избирателна комисия (ЦИК).

43.57% пък е избирателната активност в София след затварянето на всички секции в 20 ч., съобщиха от Общинската избирателна комисия. В столицата са гласували 452 644 души. Получени са около 50 писмени сигнала за нарушения.

Изборите за местни власт протичат без драстични нарушения, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. Към 18.30 часа в ЦИК са постъпили около 220 жалби и сигнали. От тях 109 са за нарушение в организацията на изборния процес, 42 са за нарушения в избирателните права, 55 са за предизборна агитация в дена на изборите и 4 - за купуване на гласове. Удовлетворени са четири искания на главния прокурор да бъдат снети имунитетите на кандидати за кметове и общински съветници.

"В едни от случаите става въпрос за предлагане на имотна облага на избиратели, нарушаване на избирателните права. В другия случай става дума за друго престъпление, което няма нищо общо с изборния процес", каза Андреев.

Той уточни, че това не засяга правата на тези лица като кандидати и те продължават в предизборната надпревара.

Повечето сигнали са свързани с организацията на изборния процес в секциите, а друга - с избирателните права, в това число непредадени бюлетини на избиратели, за включване на такива в заличителния списък поради това, че са подали заявление по настоящ адрес, или пък не са успели да гласуват, тъй като не са били включени в избирателните списъци по настоящ адрес, информира говорителят на ЦИК.

Общо 48 са жалбите и сигналите, свързани с предизборна агитация. По думите на Андреев основните сигнали, които обаче пристигат, не са от съществено значение, тъй като се отнасят до публикации в социалните мрежи или пък за вече съществуващи билбордове и плакати, които са разлепени в рамките на предизборната кампания. В този списък са и вече установените от ЦИК нарушения във връзка с публикуването на данни от социологическите проучвания, т. нар. екзитпол, каза Александър Андреев, цитиран от БТА.

"Имаме 4 сигнала за купуване на гласове. Тези сигнали трябва да се насочват към районните прокуратури и районните управления на МВР. Нито ЦИК, нито общинските избирателни комисии имат компетентност в тази връзка", допълни той.

"Прозрачност без граници": Брокерите на гласове се активизират към края на деня

Още от откриването на секциите в сутрешните часове имаме сигнали за затруднен достъп на наши наблюдатели до някои секции. Имаме и сигнали, свързани с незаконна агитация в изборния ден – флаери, плакати, надписи, каза Калин Славов от асоциация "Прозрачност без граници“, която наблюдава провеждането на вота.

"Имаме сигнал, свързан с насочване на гражданите да гласуват за определен кандидат. Имаме и сигнал за заснемане на бюлетина с телефон в тъмната стаичка - в Хасково. … Като цяло има признаци за това, че битката ще бъде изключително ожесточена и няма да бъдат пренебрегнати никакви средства, свързани една възможна победа“, посочи Славов. По информация на БНР в Хасковска област са подадени 40 сигнала за търговия с гласове.

Въпреки че Секционните избирателни комисии са преминали обучения, има сигнали, че извършват наглед технически нарушения, които обаче се отразяват на вота, твърдят от "Прозрачност без граници“.

"Имаме сигнали, например за това, че се пропуска поставянето на втори печат, което директно води до недействителна бюлетина. Гражданите трябва да проследяват внимателно и техническите действия на комисията по време на гласуването, за да не останат с подаден глас, но неотчетен като действителен“, съобщи още Славов.

Горещата телефонна линия за сигнали на "Прозрачност без граници“ е на тел 0 800 11 224.

Туризъм, купен или корпоративен вот?

"Така нареченият изборен туризъм, въпреки изискването за уседналост,  продължава да е средство, което ще използва. Има места, в които с почти 10% се е изменил броят на жителите с настоящ адрес в населеното място, което показва, че целенасочено са бели прехвърляни граждани, които могат да бъдат след това избиратели. Най-често това се прави, разбира се, там, където кметската администрация успява организира процеса. Имаме сигнали и за това, че жителите виждат записани нови граждани в избирателните списъци и то на адреси,  на които не се живее – порутени, изоставени къщи“, коментира той.

Най-тежко днес ще е на комисиите в големите градове заради множеството книжа и контроли, смята Славов. Причината е, че те ще бързат да свършат огромната по обем работа, за да изпреварят опашките при предаването.

"Чисто технологично съществува един сериозен риск, без дори целенасочено да бъдат повлиявани резултатите от изборите, да се получат данни в протоколите, които трябва да се поправят след това. И отново ще възникне съмнението защо са поправяни, защо има толкова много грешки…“, коментира той.

От "Прозрачност без граници“ очакват най-много сигнали към края на деня, когато вече е ясна преднината на кандидатите.

"Тогава най-много се активизират и брокерите на гласове, качва се и тяхната цена. Тогава се оказва, че в малките населени места, а знаем и за областни градове, в които дори 100-150 гласа могат да решат изборите и това е причина за ожесточение“, каза Славов.  

Малките общини вече отчитат висока спрямо предишния местен вот активност

Гласуването за кметове и общински съветници преминава в 12 138 секции, включително в подвижни секции и тези в болници и в затвори. "Всички секционни избирателни комисии работят", каза за БНР говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Всички сигнали за нередности в изборния ден да бъдат отправяни към общинските избирателни комисии, призова Цанева:

"За да не се губи време за тяхното отстраняване, а не чрез ЦИК и ние да ги препращаме към съответната ОИК".

Малките общини вече отчитат висока спрямо предишните местни избори активност, отчете Цанева.

По думите на Андреев и на тези избори избирателните активности следват тенденциите от изборите през 2015 г. с леки разлики в стотните от процентите. Той припомни още, че активността в края на изборния ден винаги се дава въз основа на окончателните резултати, които са обявени от Общинските избирателни комисии, т. е. към края на изборния ден ЦИК не събира и няма да има такива данни. Те ще бъдат допълнително предоставени на основата на цялата информация от окончателните резултати и приетите от ОИК протоколи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Бивши комунисти НЯМА!
    #5

    Само с масово гласуване можем да преборим фалшификациите, държавната хранилка и мъртвите души на ГРОБ! Но като гледам пак ще си гледаме учителката по руски.

  2. Лизи Гугуткова
    #4

    Местни Избори ... Към 11,00 часа една от социологическите агенции дава данни и за резултатите за общински съвет в София: ГЕРБ, СДС - 35,9% БСП - 14,6% Демократична България -14,6% ВМРО - 5,8% Борис Бонев, независим - 9,7% ХДП - 0% ДПС - 1% Атака - 1% НФСБ и др. - 0% Други (общо) - 17,4% КЛУБ ЗЕТ

  3. Baraev
    #3

    Route 66 baby, yeah!

  4. Kruger
    #2

    Get your kicks on Route 66! Към цивилизования свят. А който иска да си стои на пътя за Азия, има всички останали избори:) После да не се чуди защо е мизерник и посмешище за нормалните хора.

  5. т€еритория на Мики Маус
    #1

    Изгони корупцията и приятелските и кръгове. Изгони усвоителите. Изгони разхищението. ИПИ-над 100 млрд са ражитени за 20 години. Не гласувай и за коалиционните им партньори. Сегашни и потенциални. Натикай корупцията в ъгъла. Да няма с кой да се коалира. Отбийте мафията. Разхищението и корупцията ни доближават до Южна Италия. Както и бедността. И мръсотията. И надписването в ПЪТИ на всичко.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.