Първият тур приключи: ГЕРБ води в големите градове, макар и с намалени резултати

Фандъкова отива на балотаж с 9-10% пред Манолова

Първият тур приключи: ГЕРБ води в големите градове, макар и с намалени резултати

Първият тур и на настоящите местни избори приключи с преднина на ГЕРБ в повечето големи градове, макар че управляващата партия на много места губи гласове в сравнение с 2015 г. Повечето областни центрове ще имат избрани кметове на втория тур, а за пръв път от десетилетие насам балотаж ще има и в София. Тук надпреварата бе най-непредсказуема, а изненадите най-много. Кандидат-кметът на управляващата партия Йорданка Фандъкова губи около сто хиляди гласа в сравнение с предишните избори, но отива на втория тур с комфортен актив от 9-10% срещу основния ѝ конкурент Мая Манолова, подкрепяна от БСП и някои десни партии. Според социолози разликата е толкова голяма заради изненадващо силния резултат на независимия кандидат-кмет Борис Бонев (10-13% според различни прогнозни данни), който се нарежда на четвърти след кандидата на "Демократична България" Борислав Игнатов (14-15%).

Изненада се очертаваше в Пловдив. Там се очакваше кандидатът на НФСБ и ВМРО Славчо Атанасов да получи близък резултат до този на издигнатия от ГЕРБ Здравко Димитров. Предварителните проучвания обаче показваха, че балотажът ще е между класиралия се на първо място Димитров и Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив". При паралелното преброяване обаче настъпи обрат и според "Алфа рисърч", и според "Галъп" Атанасов изпреварва Каназирева с 6-7 процентни пункта и вероятно ще се изправи срещу Димитров на втория тур.

По данни на ЦИК от 17.30 ч., избирателната активност в цялата страна е била 42.85 на сто.

Двама кметове на ГЕРБ печелят с лекота на първи тур - Даниел Панов във Велико Търново и Димитър Николов в Бургас са с по над 60 на сто подкрепа.

Според предварителни данни на "Галъп" варненският кмет от ГЕРБ Иван Портних също е избран още на първия тур с над 50% от гласовете, а по данни на "Алфа рисърч" той е на крачка от победата – 49.5%. Ако има битка, тя е за второ място, което си оспорват Анелия Клисарова от БСП с 16.1% и Костадин Костадинов от "Възраждане" – 15.9% . По данни на "Галъп" тя има 13.4%, а той - 14.9 на сто. 

В Благоевград настоящият кмет Атанас Камбитов (ГЕРБ) води с десетина процентни пункта пред независимия кандидат Румен Томов, показват неокончателните резултати. Битката между тях ще се решава на втори тур.

Балотаж ще има и в Русе. Тази неделя с най-висок резултат финишира кандидатът на БСП Пенчо Милков, който ще се състезава с издигната от ГЕРБ Диана Иванова.

Балотаж може да има и във Варна, но там кандидатът на ГЕРБ Иван Портних води с голяма преднина. Битката за второто място е между номинираната от БСП Анелия Клисарова и лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Очаквано ГЕРБ и Димитър Николов водят с много в Бургас, където развръзката е ясна още тази неделя.

Втори тур няма да има и във Велико Търново, където според неокончателните резултати досегашният кмет Даниел Панов (ГЕРБ) води с много пред Весела Лечева (БСП).

Според предварителните резултати балотаж няма да има и в Стара Загора, където кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет Живко Тодоров печели нов мандат.

Очаквано дългогодишният кмет на Монтана Златко Живков също спечели от първи тур с около 70% от гласовете. Той беше издигнат от ГЕРБ и СДС. 

Драмата в София

Както се очакваше, балотажът в София ще е между досегашния кмет Йорданка Фандъкова и бившият омбудсман Мая Манолова. Според проучвания на различни социологически агенции в началото на кампанията, двете бяха с изравнени и ту водеше едната, ту другата.

Данните от екзит пола показват, че резултатът на Фандъкова е близък до този, който ѝ даваха предварителните проучвания – около 35%. Този на Манолова обаче е по-нисък от очакваното. За сметка на това доста по-високи са процентите подкрепа за кандидатът на "Демократична България" Борислав Игнатов - около 14% при очаквани около 10 на сто, както и за независимия кандидат Борис Бонев от "Спаси София" - над 10% при предварителни прогнози от около 5 на сто.

Макар и първа, Фандъкова губи гласове

Въпреки неочакваната разлика между Фандъкова и Манолова, настоящият кмет губи доста от резултата си от предходните избори, когато спечели на първи тур с над 60% от гласовете. Тогава обаче тя нямаше толкова сериозна конкуренция , а в последния ѝ мандат управлението ѝ натрупа доста негативи. Показателни за това са добрите резултати на Борис Бонев, чиято организация "Спаси София" беше сред основните критици на дългогодишния столичен кмет.

"Алфа рисърч", "Галъп интернешънъл" и "Тренд" дават 9-10 % разлика между Фандъкова и Манолова.

По данни на "Галъп интернешънъл" Фандъкова (ГЕРБ,СДС) има 34.6 %, а Манолова – 24.6 %. Трети е Борислав Игнатов (Демократична България) с 14.8 %, следван от Борис Бонев, независим – 13.7% . За Ангел Джамбазки (ВМРО) са гласували около 4%.

Според паралелното преброяване на "Алфа рисърч"  Фандъкова има 36.8%, а Манолова – 27.9%. Гласувалите за Игнатов са 12.4%, Борис Бонев е четвърти с 11.1 %, а Джамбазки събира почти 5 на сто от гласовете.

 

"Тренд" дава 32.8% на Фандъкова и 23.1 на сто на Манолова. Според данните им към 19:00 часа разликата между третия и четвъртия е изключително малка – 13.6% за Игнатов и 13.1% за Бонев. Пети отново е Джамбазки (4.4%).

Разместване на политическия баланс в СОС

Общинската листа на Борис Бонев също успя да събере сериозна подкрепа, но той загуби шанса да има четвърта по големина група в Столичния общински съвет, тъй като листата му се състои само от двама кандидати и процентите ще се преразпределят между останалите партии и коалиции.

Коалицията ГЕРБ-СДС ще е първа политическа сила в СОС около една трета от гласовете – това е най-слабият за партия ГЕРБ в София, откакто се явява на местни избори и означава, че тя няма да има мнозинство в общинския съвет. Партията на Борисов регистрира сериозен спад в резултата си в сравнение с преди 4 години, когато имаше над 40 на сто.

За второто място спорят БСП и "Демократична България". Социалистите, които не издигнаха свой кандидат за кмет, а подкрепиха Манолова, вдигат значително процента за общинската си листа спрямо преди 4 години. През 2105 г. те имаха около 10% от гласовете, а сега събират 17 на сто, показват предварителните проучвания. Все пак резултатът им е по-нисък от прогнозираното преди изборите.

Изненада и обрат в Пловдив

Предварителните социологически проучвания за вота в Пловдив показваха, че на балотаж ще отидат кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров и издигнатият от НФСБ и ВМРО Славчо Атанасов. Според екзит половете обаче картинката беше различна - второто място беше за Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив".

От БСП обаче подадоха сигнал срещу "Съюз за Пловдив", тъй като техни симпатизанти масово участвали в екзит половете и така изкривявали резултатите.

При паралелното преброяване обаче Атанасов си върна втората позиция и вероятно ще отиде на балотаж срещу Димитров.

При вота за общински съветници на първо място е ГЕРБ, но с по-нисък резултат от този на Здравко Димитров. На втора позиция е "Съюз за Пловдив", следван от БСП, а НФСБ/ВМРО е четвърто място с под 10 на сто, според предварителните проучвания.

 

Кандидатите на ГЕРБ водят с много в Бургас, Варна и Велико Търново

Очаквано в Бургас досегашният кмет Димитър Николов печели нов мандат още на първи тур. Далеч след него е вторият - Николай Тишев от БСП. Партията печели около половината от гласовете за общински съветници.

 

Във Велико Търново, където се очакваше ГЕРБ да има проблеми след отлъчването на дългогодишния втори в партията Цветан Цветанов, предварителните резултати показват убедителна победа за кандидата на управляваща партия Даниел Панов.

 

Липсата не сериозна конкуренция вероятно ще гарантира и нов мандат на Иварн Портних във Варна. Според екзит половете той има сериозна преднина пред втория в подреждането. Към момента не може да се каже категорично дали това е Анелия Клисарова от БСП или лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. Двамата имат много близки резултати - около 16 на сто според екзит пол на "Алфа рисърч" и "Маркет линкс".

 

Балотаж в Плевен

Балотаж се очертава и в Плевен. Според неокончателните данни там най-голяма подкрепа събира настоящият кмет Георг Спартански, издигнат от инициативен комитет. На второ място е кандидатът на ГЕРБ Мирослав Петров. Разликата между двамата е десетина процентни пункта.

 

В Кърджали убедително води кандидатът на ДПС и дългогодишен кмет Хасан Азис. Според "Галъп интернешънъл" той печели на първи тур с 53.5% от гласовете, а втори е Никола Чанев (ГЕРБ) 29.1 на сто подкрепа. 

 

ГЕРБ печели в Хасково, БСП - втора

В Хасково от първи тур печели кандидатът на ГЕРБ Станислав Дечев, показват данните на "Алфа рисърч". Втори е издигнатият от БСП Коста Стоев, който получава 18.7% от гласовете, а такъв резултат партията отдавна не е получавала в града. През 2015 г. кандидатът на социалистите спечели едва 4.28%. Досегашният кмет Добри Беливанов сега печели едва около 9 на сто. Преди 4 години беше издигнат от ГЕРБ, но около скандала "Кумгейт" партията оттегли подкрепата си към него.

БСП води в Русе

Данните на "Алфа рисърч" показват, че БСП пробива в Русе. Кандидатът на социалистите Пенчо Милков печели 32.5%, а издигнатата от ГЕРБ Диана Иванова 26.1%. Според "Тренд" Милков взима 32.4 на сто, а Ивановa 25. 3%. Това е сериозен пробив за социалистите, защото през 2015 година кандидатът на ГЕРБ Пламен Стоилов печели още на първи тур и то с 52.94%, а издигнатият от БСП Божидар Йотов взима само 13.17%.

 

 

Борисов отчете "безапелационна победа"; БСП -"пропукване на крепости на ГЕРБ"

ажен е един резултат и това е безапелационната победа над БСП навсякъде", отчете премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в изборната нощ.

Социалистите също са доволни. Те видяха "пропукване в знакови на крепости на ГЕРБ" и завръщането си в местната власт.

Без да губят време, Фандъкова и Манолова отправиха послания към привържениците на "Демократична България" и Борис Бонев, които се очаква да решат изхода от балотажа за кметския пост в София идната неделя.

Председателят на участващата във властта НФСБ Валери Симеонов коментира пред БНР, че бъдещето на управлението на страната "не зависи особено много от тези избори". Според друг коалиционен партньор на ГЕРБ – ВМРО, отново "парите, заплахата, тормозът доминираха" на местния вот. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който също крепи управлението, отново направи цирк в изборната нощ. Преди 4 години се опита да нахлуе НАТФИЗ, а този път - в "Арена Армеец", където се предават протоколите от избирателните секции в София. 

От ДПС решиха да изчакат окончателните резултати във важните за тях общини, но без да кажат кои са те. "Демократична България" също запази мълчание в изборната нощ.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019