43-ят парламент приключи: БСП обеща социални блага, ГЕРБ пита с какви пари

Нинова се изживява като говорител на народа, Валери Симеонов предвеща "последния час" на ДПС

Парламентарният председател Цецка Цачева удари за последен път звънеца и закри 43-тото Народно събрание, което си отива предсрочно две години и три месеца след учредяването. Последният му ден няма да се запомни с нищо особено. Заключителните речи звучаха в познатия предизборен стил и с познатите послания.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се стреми към победа на предсрочния вот през март, изброи "греховете" на досегашното управляващо мнозинство.

"Имаше без принципни политически съюзи, създадени за власт и лични облаги. Имаше реформи в центъра на които бяха парите, а не човекът. Имаше закони , но нямаше справедливост - в здравеопазването, в образованието, в пенсионната и съдебната системи,в борбата с мафията", обяви Нинова от парламентарната трибуна.

Същите обвинения обаче, дори в много по-голяма степен, могат да се отправят към предишните правителства и мнозинства, доминирани от БСП, последното от които ще се започни с едно име – Пеевски.

"Стигнахме до 7 % подкрепа от българския народ за институцията парламент. Само 7% от хората харесват това което сме свършили тук", посочи Нинова. Не е ясно откъде БСП са взели тези данни, но според най-новото проучване на "Галъп" положителните оценки към 43-тото НС в края на мандата му са около 20% (и над 70% негативни). Освен това агенцията отчита, че по нива на доверие отиващите си парламент и правителство изглеждат по-добре в сравнение с мандата "Орешарски".

Корнелия Нинова - говорителката на народа

Продължавайки да изрежда защо доверието към парламента е ударило 7-процентно дъно, Нинова заяви: "Не е справедливо да се возим в лъскави коли, а да няма пари за децата с увреждания. Богатството и бездушието на политическата класа се изправиха срещу бедността на народа си и беше наказана".

Сред което прозвуча присъдата: "Управлението на Борисов отчита успех, реформи и видими резултати, но ние от БСП лява България го определя като провал- две загубени години, които върнаха България назад".

В унисон с "класовото разделение", което прокара в тезите си, Нинова почти се самообяви за говорител на народа: "Миналата седмица се случи нещо, което в една минута събира всичко и казва всичко за нашата работа и оценката от народа,за статуквото и неговото отрицание“, поясни тя. "Една реплика, произнесена от президента Радев: "Остава ви една седмица”, която получи възторжена подкрепа от множество българите. От другата страна - реакция на управляващото мнозинство, че са обидени и унизени. Това показва високомерие, агресия и съпротива срещу промяната, която народът поиска и си взе. Затова сме на 7%" .

"Правителството на Борисов лиши българския народ от самочувствие и национално достойнство, предаде българския национален интерес - за случилото се в ООН, за позицията ни за бежанците, по отношение на Русия. Това не е интересът на народа и не сте изпратени тук, за да постъпвате по този начин“, каза Нинова, четейки декларацията на БСП.

Според нея съвсем естествено народът е поискал промяна, защото "в целия свят хората поискаха промяна и си я взеха, но всеки я разбира различно“."Ако можем да обобщим - това е национален интерес. Родолюбие - това е промяната, която потърси светът. И добави: "това се случва в САЩ, някои го наричат протекционизъм, това случи с Брекзит, това се случи в Унгария". "Това е отрицание на глобализацията и защитата на собствения народ", заключи тя.

Съпротива срещу кражби, мафия и блага на отбрана класа

Нинова пое ангажимент, че в следващия парламент БСП ще постави в центъра на политиката непримирима съпротива срещу кражби, мафия и блага на отбрана класа. Доходите ще бъдат втората централна политика на БСП. Българска индустрия, българско производство, българско земеделие и никакви обяснения, че това било протекционизъм и че противоречи на 155 директиви няма да ни спрат, обеща тя.

"Средно образование, което дава професия и промяна в закона за училищното и предучилищното образование, както и здравеопазване, ако си плащал здравните вноски - няма да доплащаш, а ако си беден и не можеш - държавата ще ти помогне. Млад си и не можеш да си купиш жилище - държавата ще ти помогне като опрости лихвите. Предприемчив си и не можеш да стартираш бизнес - държавата ще помогне като ти опрости лихвите по кредита. Възрастен си и пенсията ти е ниска - държавата ще ти я преизчисли. Нелегален емигрант си - ще отиваш там, откъдето си дошъл. Ще има правила, възмездие и справедливост", заключи Нинова.

Цветанов благодари за (осакатената) съдебната реформа

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари на депутатите от всички групи, "че в този парламент си говорихме, а не си отвръщахме главите, както в 42-ия парламент". Той благодари за това, че с гласовете на всички партии са изпълнени препоръките на ЕК за започване на "реалната съдебната реформа", която в крайна сметка обаче бе осакатена.

"Имаше един израз, споменат от нашия лидер: времето и народът ни даде задача да търсим не това, което ни разделя, а това, което ще ни обедини - правихме това тези две години", каза Цветанов.

Въпрос към БСП: А с какви пари ще изпълните социалните обещания?

Той се обърна към БСП с въпроси по предизборните им обещания: "Когато говорите за социални мерки, които ще предприемете в един евентуален ваш мандат, и предлагате да направите разходи от 1.5 млрд. за пенсии, общата ви социална политика да бъде в размер на 3 млрд. лева, за един управленски мандат това са 12 млрд. лв.".

"Извинявайте, но трябва да покажете и легитимните източници, за да може да се осъществи тази политика", каза Цветанов. Той попита Нинова дали това ще бъде на база увеличаване на данъците или ще въведат прогресивното данъчно облагане. Той отчете, че в социалната политика имаме 8% безработица и увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари 2017 година на 460 лева.

"От ГЕРБ желаем този дебат, който ще се води в тази кампания, нека бъде конструктивен, всички да допринесем за доверието на българските граждани към институциите, но с реални решения", каза още Цветанов. Той спомена, че на председателски съвет в парламента е имало съгласие да няма декларации, но това е нарушено от Нинова.

ДПС със заявка за власт

Движението за права и свободи, чиято политическа тежест е с тенденция към спад, за разлика от политическото му влияние, отново даде заявка за участие в следващата власт, без значение дали тя е лява или дясна. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ обяви, че партиите трябва да седнат и да се научат да си говорят още сега, тъй като предстои коалиционно управление след предсрочните парламентарни избори.

"Пожелавам успех на изборите на всички партии, които можем постигнем една цел - хомогенно обединение заради националните приоритети". Сред тях Карадайъ посочи българското председателство на Европейския съюз, което започва на 1 януари 2018 г., сигурността и външната политика.

"Ако някой продължава да живее с илюзиите за естествени партньори и политика анти-, по-добре е да преосмисли участието си изобщо в политическия живот. Всеки трябва да знае, че когато се поема властта, се поема и отговорността. Формулата "И след ГЕРБ потоп" е неприемлива", каза още лидерът на ДПС. Той прогнозира, че моделът на недовършени мандати ще продължи и след изборите.

РБ – лоялни на ГЕРБ, Патриотите с амбиции за балансьор

От Реформаторския блок отчетоха работата на 43-ото Народно събрание като полезна за България. Съпредседателят на блока Найден Зеленогорски обърна внимание на конституционните промени и на факта, че само РБ и ГЕРБ са подкрепили антикорупционния закон, чието неприемане от НС е критикувано в европейския доклад.

"България остава в добра финансова кондиция. 13 милиарда лева е фискалният резерв, има излишък и сериозен икономически растеж", отчете Зеленогорски. За следващото Народно събрание оставало да приеме антикорупционния закон и да направи промените в съдебната реформа необратими.

Политиката е изкуство на компромиса, каза още Найден Зеленогорски и настоя за честни избори.

И докато Реформаторите за пореден път обявиха, че няма да допуснат БСП на власт, другият партньор на ГЕРБ във властта – Патриотичният фронт - допусна коалиционни отношения със социалистите. След което стана ясно, че националистите се виждат като следващия балансьор в управлението.

Съпредседателят на фронта Валери Симеонов заяви, че в следващия парламент "Обединените патриоти" ще се партнират с "партии, които работят в посока разрешаване на демографската криза". В предизборната си платформа БСП обеща мерки за стимулиране на раждаемостта, сред които е връщане на 50 лева месечно от данъците върху доходите на семейство за всяко дете.

Валери Симеонов към ДПС: Наближава последният ви час

"Никога повече ДПС няма да бъде балансьор в Народното събрание. Никога", зарече се Валери Симеонов. От трибуната той показа часовник с надпис "ДПС" и се обърна към депутатите от движението: "Наближава вашият последен час. Влязохте 38, излизате 30, в следващия парламент ще сте трима".

Симеонов отчете добра работа от страна на Патриотичния фронт в този парламент, която обаче не била оценена от хората. Той се похвали от успехите в областта на "домашната ракия" до "заслугата на ПФ да не бъде вдигана цената на тока"

След като парламентаристите изчетоха своите заключителни речи, председателят на парламента Цецка Цачева взе думата и заяви, че е очаквала от тях да чуе повече съгласие за това какво предстои занапред. "Ние си отиваме, парламентаризмът остава. Историята ще дава оценки. Не работихме сред железни заграждения и полицейски коли и униформени служители", заяви Цачева. И завърши:"За мен беше чест да бъда първа сред равни. Закривам последното пленарно заседание на 43-тото НС".

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?