464 млн.лв. от банковата приватизация влизат в резерва

464.3 млн. лв. влизат във фискалния резерв от банковата приватизация. В петък Банковата консолидационна компания разпредели изцяло като дивидент печалбата си за 2003 г. от 422 млн.лв., както и неразпределени печалби от минали години на обща стойност 44.68 млн.лв.

Преди два дни правителството изплати над 700 млн.лв. от резерва, за да погаси предсрочно DISC облигациите от брейди книжата по външния държавен дълг на България. Още същия ден от финансовото министерство прогнозираха, че до края на годината досегашния резерв от над 5 млрд.лв. отново ще бъде постигнат заради очакваните дивиденти от БКК, плащането по сделката за БТК и други вече договорени заеми.

От общия дивидент от 466.68 млн.лв., разпределен днес от Банковата консолидационна компания, 464.3 млн. се падат на мажоритарния акционер Министерство на финансите. По закон, тъй като тази печалба е от еднократни сделки, тя влиза директно в резерва и няма да минава за преразпределение през държавния бюджет.

Въпреки че банковата приватизация в България приключи, разпускането на БКК, която бе създадена само за тази цел, се отлага с половин година. Причината е, че в "Държавен вестник" все още не е публикуван ангажиментът на държавата вместо БКК да поеме гаранциите към собствениците на трите последни приватизирани банки - Булбанк, Биохим и Банка ДСК. Прехвърлянето на гаранционните споразумения от банковата компания към държавата бе одобрено вчера от парламента.

От БКК съобщиха още, че компанията е платила 129.630 млн.лв. данък печалба за приходите си през 2003 г.

Споделяне

Още от Бизнес