5 млрд. евро ще бъдат инвестирани в разработването на иновативни лекарства

5 млрд. евро ще бъдат инвестирани в разработването на иновативни лекарства

В следващите осем години Европейската комисия и фармацевтичната индустрия ще отпуснат 5 милиарда евро за разработване иновативни лекарства.

До момента са открити над 60 проекта в рамкита на инициативата, в които могат да се включат и български учени или пък да кандидатстват със собствени проекти. Изследователи от цяла Европа обединяват усилията си, търсейки решения на специфични здравни проблеми като неврологичните заболявания (болест на Алцхаймер, шизофрения, депресия, хронична болка и аутизъм), инфекциозни болести (антимикробната резистентност и Ебола), диабет, заболявания на белия дроб, онкология, туберкулоза, затлъстяване, използване на стволови клетки за нови лекарства и др.

“Надяваме се български специалисти да станат част от вече стартирани проекти или да предложат нови такива. В момента малка част от българските учени участват в нови разработки“, каза Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании.

Целта на проектите е да се ускори научноизследователската дейност и достъпа на пациентите до нови лекарства, нови лечебни и диагностични методи, да се подобри лекарствената безопасност, да се изследва действието на лекарствата върху организма.

Инициатива за иновативни лекарства е най-голямото публично-частно партньорство в областта на здравеопазването в Европа и е общо начинание на Европейския съюз и Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA), които си поделят инвестициите.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?