"5 звезди" и Демократическата партия в Италия са готови да обсъдят обща програма

Луиджи ди Майо

Италианското антисистемно Движение "5 звезди" и Демократическата партия, които дълго време бяха в остра конфронтация, заявиха, че са готови да обсъдят обща управленска програма, предаде Франс прес.

В случая на неуспех на това ново партньорство Движение "5 звезди" е склонно да се свикат нови избори.

След като претърпя поражение на изборите на 4 март, които не излъчиха ясно мнозинство, Демократическата партия (ДП) отказваше да влиза в каквито и да било съюзи, за да не служи за "патерица" на никоя политическа сила. Вчера обаче тя каза "че е склонна да обмисли" споразумение с Движение "5 звезди", но настоя лидерът на Движението Луиджи Ди Майо да прекрати окончателно разговорите, които водеше от седмици с крайнодясната формация "Лига" на Матео Салвини.


"Искам да заявя официално, че за мен всякакви дискусии с "Лигата" приключват тук", заяви снощи Ди Майо, след като разговаря с председателя на Камарата на депутатите Роберто Фико. Той каза, че Салвини и "Лигата" са се обрекли на незначителност, отказвайки да скъсат с партията на бившия премиер Силвио Берлускони "Форца Италия".

Президентът Серджо Матарела възложи на Фико да проучи възможностите за договаряне между Движение "5 звезди" и ДП след провала миналата седмица на варианта за съюз между Движението и дясната коалиция.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?