500 лева минимум нужни за издръжката на член от домакинството

Необходимите средства за нормално съществуване на едно четиричленно семейство са 1977 лв., което означава по 494 лева на човек, сочат последните данни на КНСБ. Реално обаче средномесечно домакинствата са разполагали с 295 лв. на член от семейството. Цените обаче плавно се увеличават, което води до ясно изразена тенденция към поскъпване на живота.

“Върху поскъпването на живота влияят най-вече т. нар. акцизни стоки, топлоенергията, природния газ и др. Въпреки че в антикризисните мерки е записано "временно ограничаване на нарастването на държавно регулираните стоки и услуги от обществен интерес”, от 1 юли т. г. влезе в сила поредното увеличение на цените на природния газ (с 24.6%), на електроенергията (с 2%), топлоенергия (с 14.6%). Това са основните фактори, които ще повлияят за поскъпването на живота и през следващите месеци”, се казва в анализа на КНСБ.

През второто тримесечие на 2010 г. хранителните стоки са поскъпнали средно с 1.2% спрямо предното тримесечие, като най-значително увеличение има в цените на рибата, плодовете и цигарите. Поевтиняване има при зеленчуците и месото.

Най-чувствително през второто тримесечие са поскъпнали туристическите услуги - с 5.3%. Цените за едноседмичните почивки на море в България са се повишили с 15.4% на годишна база. Ръст от 5.9% на годишна база се наблюдава и при едноседмичните екскурзии до чужбина с автобус. Този по-висок ръст и при двата случая се обуславя от влиянието на два разнопосочни фактора – началото на активния сезон и нарастване на търсенето на този вид услуги.

Трайно е покачването на разходите, свързани с отопление и осветление на жилищата. За едногодишен период те са нараснали с 3%.

Намалява относителният дял на разходите за храна и безалкохолни напитки в потребителския общ разход – 41.8% срещу 46.3% през съответното тримесечие на миналата година. Това според експертите на КНСБ означава, че значителна част от домакинства са били принудени в по-голяма или по-малка степен да се самоограничават в потреблението и в разходите си, за да могат да вържат бюджета си.

Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, е 185.21 лв.

Пенсиите представляват 31.4% от семейния бюджет, увеличава се делът на социалните доходи – обезщетения на безработните и др.

Средната работна заплата за март 2010 г. отбелязва реален годишен ръст от 8.4% и достигна 636 лв, но това се дължи на на намаление на числеността на наетите лица.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?