500 млн. евро нужни за справяне с минните отпадъци

500 млн. евро нужни за справяне с минните отпадъци

България ще защитава пред Брюксел позицията, че трябва да се осигури финансиране от европейските фондове за изпълнение на изискванията за съхранение на отпадъците на минната индустрия. Около това становище се обединиха във вторник представители на министерствата на околната среда, на икономиката, на регионалното развитие, на финансите, на парламентарната екокомисия, дирекция “Икономическа политика” на Министерския съвет и Българската минна камара.

За изпълнение на евродирективата за минните отпадъци на бизнеса ще са му необходими 500 млн. евро, сочат разчети на Министерството на околната среда и водите, оповестени от пресцентъра му. Минните дружества обаче са посочили, че могат да отделят едва 12-14 млн. евро годишно за покриване на ангажиментите на страната ни. Налице е сериозен недостиг на средства, заяви екоминистърът Джевдет Чакъров.

При всичките ми срещи с представители на европейски институции до момента съм защитавал позицията, че трябва да се осигури финансиране за изпълнението на този ангажимент, сега е важно в работната група да я аргументираме много добре и да продължим да я отстояваме, каза Джевдет Чакъров.

 До 17 октомври трябва да е готов проект на план за изпълнение на директивата за минните отпадъци с конкретни дейности, изпълнители и срокове. След това ще се предприемат действия за представяне на българската позиция пред Европейската комисия.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?