5000 протестираха в Прага срещу президента и премиера на Чехия

5000 протестираха в Прага срещу президента и премиера на Чехия

Близо 5000 души участваха в сряда вечер в Прага в протестна демонстрация срещу чешкия президент Милош Земан, обвиняван в симпатии към Русия и Китай, и срещу премиера популист Андрей Бабиш, обвиняван в сътрудничество с бившата тайна полиция преди 1989 г. и чието правителство на малцинството дойде на власт благодарение на подкрепата на комунистическата партия, предаде Франс прес.

Организаторите на протеста избраха символичната дата 21 август, когато се навършват 51 години от интервенцията на войските на страните от Варшавския договор, смазали реформаторското движение "Пражка пролет", и 50-годишнината от жестокото потушаване от новия просъветски режим на масовите протестни демонстрации, избухнали спонтанно през август 1969 година.

"Ние имаме президент, които се ориентира към Москва и комунистически Китай, имаме премиер, който е сътрудничел на Държавна сигурност", заяви пред събралите се на митинга 91-годишната Камила Моучкова, бивша телевизионна водеща, която в пряк ефир съобщавала през август 1968 г. за нахлуването на съветските войски.

"Трийсет години по-късно /след падането на комунистическия режим през 1989 г./ комунистите дават съвети на правителството. Те са навсякъде. Това е опасно", каза Моучкова, аплодирана от демонстрантите.

Вчерашната демонстрация се състоя по призива на неправителствената организация "Милион мигове за демокрацията", която от април организира поредица от протести срещу Земан и Бабиш.

Най-малко 137 души загинаха между август и декември 1968 г. в резултат на съветското нашествие в тогавашна Чехословакия, припомня агенцията. През август 1969 г. най-малко петима чехи, сред които 14-годишен младеж, бяха убити от куршуми, а стотици други бяха ранени в Прага и Бърно от членове на "Народната милиция", съставена от верни на Москва комунисти.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?