60% от българите не смеят да планират зимна почивка

Сн. БГНЕС

Коронавирусът и свързаната с пандемията несигурност на пътуванията и наложените ограничения сериозно пречат на българина да прави от сега планове за зимната си почивка. Близо 60 процента от хората въобще не мислят за зимна ваканция, а 23 процента ще ходят на гости на роднини и познати или ще посетят свои вили или къщи. Едва 11. 5 на сто от пълнолетните българи смятат да ползват туристически услуги през предстоящия сезон и това е четирикратен спад спрямо нагласите преди година. Много малко пък са онези българи, които имат намерение да пътуват в чужбина за зимна почивка, сочи проучване на "Галъп Интернешънъл", направено по поръчка на Националния борд по туризъм и обявено в четвъртък.

Повече от една пета от всички запитани признават, че плановете им да почиват или не са силно повлияни от ситуацията с коронавируса. Такъв е делът и сред онези, които плануват да пътуват.

Друга една пета също декларират зависимост от ситуацията, макар и в известна степен. При онези, които действително планират туризъм, обаче този дял е доста по-сериозен – една трета от отговорите свидетелстват за известно влияния на необичайната ситуация.

Повече от половината от всички 1000 запитани не намират зависимост от ситуацията с коронавируса – вероятно и защото голяма част от тях по принцип нямат туристически планове. При онези които имат намерение за туризъм, този дял е чувствително по-нисък.

Около 60% от възнамеряващите да почиват като туристи тази зима, се канят да празнуват коледните и новогодишните празници – като туристи – в България (сигурни и не толкова сигурни в пътуването са поделени сравнително равно, но все пак несигурността има известен превес). Това са близо 400 хиляди души.

Пет пъти по-малко пък са онези, които планират да прекарат Коледа и Нова година като туристи в чужбина, а сигурните от тях са пренебрежимо малко.

Извън коледните празници, на ски или друг тип почивка през зимата, планират да отидат като туристи в България около 260 хиляди души. Една трета от тях са съвсем сигурни в пътуването си.

Когато става дума за ски или подобна ваканция в чужбина, извън коледно-новогодишните празници, планиращите туризъм са повече от четири пъти по-малко, а сигурността в плановете е 50/50, посочват от "Галъп Интернешънъл".

СПА, винен, културно-исторически и пр. туризъм в България, извън Коледа и Нова година, планират общо около 500 хиляди пълнолетни българи, а около 200 хиляди от тях смятат, че на този етап са сигурни, че ще ползват такава туристическа услуга.

Подобен туризъм в чужбина на този етап е план на около 80 хиляди души, макар че само една четвърт от тях са съвсем сигурните.

Онези, които планират туризъм, нерядко планират и повече от едно пътуване. А онези, които имат планове за пътуване у нас, са и хората, които с по-голяма вероятност биха пътували като туристи и в чужбина.

Като цяло, броят на деклариращите планове за поне едно туристическо пътуване през зимния сезон в България (общо около 600 хиляди души сега), спрямо аналогичния период на миналата година, е спаднал около четири пъти, а в чужбина (общо около 160 хиляди души сега) – около седем пъти.

Средната планирана сума за зимна почивка сега е 1252 лв., а преди година е била 985 лв. Вероятно ръстът на сумата сега се дължи и именно на факта, че очаквания наистина да пътуват като туристи имат най-вече по-платежоспособните българи. Планираният срок на ваканцията е 6 дни.

Като цяло, усилията на ресорното министерство и на министъра Мариана Николова се оценяват по-скоро положително, макар мнозинството от анкетираните да не изразяват позиция, отчита още изследването. Общата оценка за посоката на развитието на българския зимен туризъм остава добра в очите на българите: 48.8% казват, че той се подобрява, срещу 21.7% които смятат, че не се подобрява.

Близо 50 на сто от анкетираните са оценили като по-скоро добри условията за настаняване, инфраструктурата и специализираните съоръжения за зимен туризъм у нас. Като определено добри ги оценяват почти 24 на сто от запитаните. Негативни коментари имат над 13 на сто. Няма съществена разлика в структурата на отговорите спрямо миналата година. Може би в известна степен расте делът на затрудняващите се да отговорят, обясняват от социологическата агенция.

Споделяне

Още от Бизнес