65 опасни добавки се продават в Интернет

65 опасни добавки се продават в Интернет

Министерството на здравеопазването предупреди, че в Интернет се продават 65 вида хранителни добавки от САЩ, съдържащи неразрешени стероиди или стероидоподобни вещества. Информацията е получена чрез Системата за бързо съобщаване за наличие на опасни храни на пазара (RASFF) на Европейския съюз. Хора от Европа и САЩ са купили продукта по Интернет от компанията Bodybuilding.com, LLC. Стоката е била доставена директно на потребителите.

Американската администрация по храни и лекарства е провела разследване чрез отдел "Криминални разследвания". Според разследването продуктите, разпространявани чрез уебсайта на Bodybuilding.com, са определени като опасни за здравето и могат да причинят сериозни здравословни проблеми или смърт.

Тези продукти може да доведат до увреждане на черния дроб. Също така стероидите могат да причинят смаляване на тестисите и стерилитет при мъжете, получаване на мъжки полови белези при жените, уголемяване на гърдите при мъжете и нисък ръст при децата, сърдечен удар (инфаркт), неблагоприятни ефекти за кръвните мастни нива и предизвикват риск от сърдечен пристъп, инсулт.

На 29 юни Американската администрация по храни и лекарства е разпоредила фирмата да изтегли продуктите от потребителите.

Bodybuilding.com е започнала действия по изтегляне на закупени продукти от цитираните 65 хранителни добавки.

Потребители, които са закупили някой от опасните продукти, трябва незабавно да спрат приема им и да се консултират с личния си лекар за евентуални проблеми, които могат да бъдат свързани с една или повече съставки в продукта.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?