Борисов, Дянков и Танов заедно с новината:

67 килограма кокаин за близо 100 млн. лв. заловени в Русе

Част от Агенция "Митници" се премества до септември в дунавския град, останалата - до средата на 2013 г.

Заловеният в Русе кокаин. Сн. БГНЕС

67 кг кокаин са били открити тази нощ в Русе на пристанище "Изток", съобщи БНР. Стойността на крупната пратка е близо 100 млн. лв.

Новината за залавянето на дрогата съобщи в неделя лично премиерът Бойко Борисов в присъствието на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Тримата пристигнаха в Русе през деня, придружени от представител на американска агенция по наркотиците ДЕА, който поздрави премиера и службите за удара.

"Много успешна операция. Изключително голямо количество, задържано в България, истинско доказателство за работата, която се върши, и за колегите от агенция "Митници" в България", заявил гостът, цитиран от БГНЕС.

Наркотикът от около 67 кг е бил опакован в 66 пакета по малко над килограм. Той е пристигнал в Русе от Варна, където е пътувал по море от Аржентина. Бил е скрит в комбайн, който е придвижен от морската столица до Русе с автомобилна платформа и е чакал в пристанище "Изток", за да бъде натоварен за Германия.

"От Варна дотук е дошъл разглобен, без колелетата, на платформа автомобил. Оттук му сглобяват гумите и после го товарят на кораб по Дунав и го карат към Германия и оттам за Ротердам", обясни окръжният прокурор Огнян Басарболиев.

Товарът е бил проверен от митничарите по метода на анализ на риска, тъй като всички пратки от Южна Америка подлежат на подобен контрол, обясни шефът на Митница Русе Веселин Георгиев.

Кокаинът е бил скрит в оловен контейнер, който е тежал около тон и половина. На митничарите е отнело няколко часа, за да го разрежат.

"Бронята му е била дебела повече, отколкото на танка, а след това е бил увит в оловно фолио, само че през новите ни рентгени това не минава. Бил е предназначен за Ротердам, така че нека нашите колеги в Холандия да знаят, че нашата граница се пази много по-добре, от колкото техните", заяви Бойко Борисов.

Той добави, че новата техника прави България най-добре оборудваната в Шенгенското пространство в момента, и поздрави Ваньо Танов за успешната операция.

Разкриването на най-значителното за последните пет години количество кокаин, което е извършено от служители на митниците, става буквално почти веднага след операцията на вътрешна сигурност на МВР и ГДБОП срещу корумпирани митничари на Капитан Андреево.

В четвъртък митничарите от една смяна бяха хванати в момент, когато неколцина от тях са делели прихода от рекет над шофьорите на камиони. В ареста попаднаха осем служители от смяната. В събота трима от митничарите останаха за постоянно в ареста, двама от тях - под домашен арест, а другите бяха пуснати срещу подписка.

Ударът срещу митничарите на Капитан Андреево бе направен с хората на вътрешния министър Цветан Цветанов без знанието на директора на митниците Ваньо Танов, от което Танов изпадна в твърде неловка ситуация и се наложи да отправя "благодарствени поздравления" до МВР, макар че не са тайна обтегнатите му отношения с Цветан Цветанов.

След това премиерът и финансовият министър Симеон Дянков започнаха да хвалят митническия шеф и да заглаждат засилилото се напрежение между Танов и Цветанов, а днес се оказа, че тановите служители са се задействали яко, така че да заловят рекордното количество кокаин.

Активизирането на службите и успешните акции срещу корупцията, контрабандата и в охрана на границата се правят дни преди доклада за готовността на България за присъединяване към Шенген. Така че са насочени и към решаването на външния въпрос на страната ни - членството в Шенгенската зона.

Агенция "Митници" започва да се мести първа

В Русе вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков обясни пред журналисти и как ще се извърши преместването на Агенция "Митници" в града, както самият той съобщи това по-рано. Митниците са едно от централните ведомства, които по идея на Дянков ще бъдат преместени в провинцията с цел "оживяване" на провинциалните центрове и използване на трудовия капацитет в тях.

Първите дирекции на агенция "Митници" ще бъдат преместени в Русе до септември, каза Дянков, цитиран от БТА.

"Преместването ще стане на две вълни. Първите дирекции ще бъдат в Русе до септември тази година, а по-голямата част - до средата на 2013 година. Последни ще се преместят част от дирекциите, които се занимават с IT-техниката", допълни вицепремиерът.

Той съобщи, че освен Агенцията "Митници", в Русе ще бъде преместена още една агенция, но не назова коя.

"Коя ще е втората агенция, зависи от разговорите ни с общинското и с областното ръководство. Трябва да се търси такава, която подхожда за града - например, свързана с пристанищата. По нея обаче ще мислим още малко", каза Дянков.

По думите му преместването на агенцията "Митници" ще струва минимално. Оборудването може да се превози с БДЖ, с които вече са водени разговори.

"Стойността е от 100 000 до 150 000 лева за агенция. Сумата не е сериозна на фона на големия социален и икономически положителен ефект, който ще има", обясни Дянков и допълни, че международният опит показва, че това е много полезно за развитието на регионите.

Ефектът в други държави е около 2.5 пъти повече работни места - сега в централата на агенцията работят около 550 служители. От 3000 до 4000 души ще се увеличи или с толкова ще се запази населението на Русе от преместването на една агенция в крайдунавския град, продължи разясненията министърът на финансите.

На въпрос дали преместването ще доведе до редуциране на служителите в агенцията "Митници", Дянков заяви, че това няма да се случи, защото директорът на агенцията Ваньо Танов вече е направил това - от 2009 година досега работят близо 1000 души по-малко.

Дянков отрече слуховете, че може да има смени в ръководството на митниците, особено след залавянето на корумпираните митничари на Капитан Андреево.

"Агенция "Митници" работи много добре. Факт е и откритото количество наркотик тази нощ. Ваньо Танов се справя прекрасно. Да, има още проблеми, но той ги решава с времето", каза Дянков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?