68% от българите не одобряват работата на Народното събрание

Повече от половината граждани смятат, че евроизборите са важни, сочи проучване на "Тренд"

68% от българите не одобряват работата на Народното събрание

68% от българите не одобряват работата на Народното събрания, показват данните от изследване на "Тренд".

Февруарската вълна от ежемесечните проучвания на "Тренд" не регистрира съществена динамика в данните за оценка на работата на основните институции. Парламентът е институцията с най-високи отрицателни оценки за своята работа (68%), а съдът с най-ниски положителни (20%).

Омбудсманът е институцията, събираща най-широко одобрение (63% положителни оценки срещу 20% отрицателни), превишаващи за пореден месец стойностите на президента (53% положителни срещу 31% отрицателни). 22% оценяват положително работата на прокуратурата, а 56% са на обратното мнение.

Армията и Българската православна църква регистрират по-високо одобрение за своята работа за сметка на неодобрението. Положителна оценка армията среща сред 47%, докато отрицателната е 31%. Църквата от своя страна се ползва с подкрепата на малко под половината (49%) от всички български граждани срещу малко над една пета (21%), които са на обратното мнение.

За над половината от всички българи (54%), предстоящите избори за Европейски парламент са важни, като от тях само 14% са на мнение, че са изключително важни. В демографските разбивки ясно личи, че най-важен е евровотът за симпатизантите на БСП и ГЕРБ, като сборът от опциите "изключително важни" и "по-скоро важни" сред привържениците на двете големи партии е близо 80%. Това говори за силна мобилизация и сред двата електората за предстоящите избори. Видимо по-слаб интерес към евровота през май се регистрира сред най-младите (18-29), което обаче може да се окаже и потенциален електорален резерв за някои формации.

В сравнителен план между проучването през януари и това през февруари не се отчита динамика спрямо партийните предпочитания на основните партии.

ГЕРБ задържат първото място и този месец (18.3%), с минимална преднина пред основния партиен опонент в лицето на БСП (17.1%). Запазва се и двойната разлика между ДПС (6.9%) и Обединени патриоти (3.5%).

Проучването на агенцията през март ще покаже дали промените в Изборния кодекс и последвалите събития ще дадат отражение върху партийните предпочитания на българите.

Споделяне

Още от България