7 палестинци задържани след нападението срещу египетския министър

Израелската полиция задържа седем палестинци след нападението срещу египетския външен министър в Ерусалим вчера, съобщиха световните агенции.

Ахмед Махер трябваше да бъде откаран в болница, след като радикално настроени палестинци го замеряха с обувки в джамията Ал Акса, където министърът влезе за молитва. Една от обувките дори го ударила в лицето. Махер изгуби за кратко съзнание, но по-късно състоянието му се подобри.

Смята се, че зад инцидента стои екстремистката Партия за ислямско освобождение.

Египетският външен министър вчера бе на първото си от две години насам посещение в Израел, където разговаря с израелския премиер Ариел Шарон и други членове на правителството.

След завръщането си в Египет Махер омаловажи инцидента като проява на "глупаво поведение", предаде Би Би Си.

Наблюдатели смятат, че нападателите на Махер са били разгневени от това, че министърът на мюсюлманска държава разговаря с Израел, която, според радикалните ислямисти, е незаконна държава на арабска земя.

Палестинците са замеряли Махер както вътре в джамията, така и навън.

С пребледняло лице и паническо изражение, министърът бързо бе отведен от джамията с помощта на бодигардовете си и израелската полиция.

Той се оплака, че не му достига въздух и беше закаран в израелска болница за преглед. Там го посети израелският премиер Ариел Шарон, който се пошегува, като му каза: "Разбрах, че ще останете при нас известно време".

След като му е направена електрокардиограма, Махер е бил отведен на летището и се завърна в Кайро. Там той заяви пред журналисти, че нападението срещу него няма да има никакво отражение върху посредническата роля на Египет между израелците и палестинците.

Кореспондентът на Би Би Си в Ерусалим обаче отбелязва, че инцидентът е притеснил както израелците и палестинците, така и Египет.

Израелските власти гледат на визитата на Махер като на важна стъпка към подобряване на отношенията между двете страни след тригодишен период на дипломатическа стагнация.

Египетският президент Хосни Мубарак каза, че "дълбоко съжалява" за нападението.

Палестинската автономия "твърдо осъди" атаката, каза говорителят Саеб Ерекат, а палестинският премиер Ахмед Корая е "шокиран и разгневен".

Междувременно четирима палестинци бяха убити тази нощ и призори при операция на израелски войници и танкове в района на бежанския лагер Рафа в южната част на Ивицата Газа, съобщиха палестинските сили за сигурност, цитирани от АФП.

По време на израелската операция са били разрушени и няколко къщи.

Говорител на израелската армия потвърди за нахлуването в Рафа с цел да се разрушат тунелите, по които палестинците вкарват тайно оръжие и експлозиви от Египет. Според говорителя израелската армия открила 40 такива тунела от началото на годината.

Споделяне

Още от Свят