700 000 българи са емигрирали от 1985 г. до 2001 г.

От 1985 г. до 2001 г. от България са емигрирали около 700 000 души, съобщи директорът на дирекция "Демографска и социална политика" към Националния статистически институт (НСИ) Иван Балев на конференция "Миграция: тенденции и политика", организирана от фондация "Отворено общество".

По думите на Балев резултатите от последните две преброявания на населението показват, че от 1992 г. до 2001 г. то е намаляло с 560 000 души, от които 223 000 души са емигрирали, а заради отрицателния естествен прираст (т. е. по-голям брой на починалите от броя на родените), намалението е с 337 000 души.

За 10 години в страната са се заселили официално 18 500 души, посочи Балев.

Според неофициални данни на полицията обаче само китайските граждани, пребиваващи постоянно в страната, са над 20 хиляди.

Статистическите данни дават възможност да се предположи, че ако са се запазили миграционните темпове, през последните четири години страната са напуснали още около 100-120 хиляди души, коментира Балев.

Той допълни, че НСИ все още не получава необходимата актуална и навременна информация от компетентните институции, за да може да изчисли ежегодно броят на имигрантите в България.

Без информация не могат да се разработват каквито и да било ефективни миграционни политики, коментира още Балев.

Според проучване на д-р Евгения Маркова от Центъра за изследване на миграцията към университета "Съсекс" за българската емиграция в Гърция и Испания, много от българите не биха желали да се върнат в близко бъдеще.

Такива са 91% от емигрантите в Гърция. 53% от емигрантите в Испания пък искат да се върнат в родината си в пенсионна възраст.

Само 8% от анкетираните наши емигранти в Испания са категорични, че никога не биха се върнали в България, каза Маркова.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?