7,3 млрд. лв. трябват за по-добра сигурност на транспорта ни

1,7 млрд. лева трябва да вложи България за подобряване на сигурността на жп транспорта до 2007 г., каза заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимира Мартинова на Икономическия форум за Югоизточна Европа. За автомобилния транспорт са необходими около 5,2 млрд. лв., сочат разчетите.

Българските летища отговарят на всички европейски стандарти за сигурност, но за допълнително обезпечаване на сигурността на въздушния транспорт са необходими около 108 млн. лева. Средствата за морския и речния транспорт са съответно около 310 млн. лв. и 1.5 млн. лева. Така общо препоръчителните инвестиции стават около 7,318 млрд. лв.

Досега страната ни е инвестирала около 309 млн. лв. за подобряване на сигурността по жп превозите, 2,5 млн. лв. - за пътищата, 2,1 млн. лв. и 10,3 млн. евро за морския превоз, 59 млн.лв. за въздушния превоз.

Безопасността на транспорта е наша основна цел, каза още заместник-министър Мартинова пред участниците във форума. Според нея в България се очертават две отрицателни тенденции - остарял машинен парк и прекалено много пътно-транспортни произшествия.

Според заместник-министър Мартинова необходимите средства за периода 2005-2007 година освен от държавния бюджет биха могли да бъдат осигурени чрез публично частно паратньорство или концесиониране. Тя уточни, че тези средства не са задължителни и допълни, че би било добре, ако те бъдат осигурени, за да може с тях да се достигне по-високо ниво на безопасност.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?