75% от българите ще ползват интернет през 2015 г.

Седемдесет и пет процента от българите ще ползват интернет през 2015 година. Това предвижда проект на Националната програма "Цифрова България 2015". Документът е публикуван за обществено обсъждане на страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) в интернет.

Целта е до 35% от свързаността с интернет да става от фиксирани широколентови връзки. Програмата залага на бърз интернет със скорост равна или по-висока от 30 Mb/s /мегабайта в секунда/, като той се осигурява от поне 90% от всички фиксирани линии.

Оптична широколентова инфраструктура ще достига и до всички училища, здравните и лечебните заведения, като минималната скорост се очаква да бъде 20 Mb/s.

За изграждането на широколентов достъп в отдалечените райони са осигурени 20 милиона евро от оперативната програма "Регионално развитие". Предвижда се и усвояване на 7.5 милиона евро за изграждане на центрове за информационни и комуникационни услуги като здравни съвети, бизнес-подкрепа, общински услуги.

Електронните административни услуги са друг акцент в "Цифрова България 2015". МТИТС изпълнява три проекта по оперативната програма "Административен капацитет" в тази област.

По оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" се изпълняват общо 12 процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, насочени към по-ускорено внедряване на информационните и комуникационни технологии в работата на няколко администрации.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес