8 март в Русия: Путин поздрави жените, те протестират, полицията ги арестува

Руският президент Владимир Путин поздрави руските жени по случай 8 март и им пожела здраве, щастие и успехи, съобщи ТАСС.

В телевизионно обръщение по случай Международния ден на жената Путин подчерта, че жените изпълват света с красота и жизнена енергия, стоплят го с нежност и духовна щедрост, създават атмосфера на уют и хармония.

Той заяви, че в грижите за семейството, децата и внуците жените нямат почивни дни и дори в днешния празничен ден имат много работа, не се щадят и успяват да свършат всичко.

Често пъти си мислим как успявате, каза руският президент и подчерта, че мъжете винаги ще помнят - не само на 8 март - че жените имат нужда от тяхната подкрепа и ще правят всичко възможно да им дават любов и да се грижат за тях.

В обръщението Путин използва откъс от стихотворение на руския поет от края на 19 и началото на 20 век Константин Балмонт.

На този фон членове на феминистка група бяха арестувани пред Кремъл, след като разпънаха транспарант с текст: "Мъжете са на власт от 200 години. Да си вървят!".

Според уебсайта ОВД-Инфо, който съобщава за арести на активисти, задържани за разпит са били седем души, включително две журналистки от опозиционния в. "Новая газета" и един фотограф. По-късно сайтът съобщи, че арестуваните са били освободени.

Правозащитничката Мари Давтян съобщи на страницата си във Фейсбук, че задържаните са общо осем.

Една от активистките, художничката Екатерина Ненашева, публикува във Фейсбук видео, което показва групата пред Кремъл с димки в ръце.

"Феминистките в Москва и Санкт Петербург ви поздравяват за 8 март", написа Ненашева.

Транспарантът прави препратка към императрица Екатерина Велика - последната жена, управлявала Русия, която умира през 1796 г.

Според независимата телевизия "Дожд", феминистките издигали също плакати, на които пишело "Жена за президент" и "Ние сме мнозинство".

Руската полиция от своя страна реши да отбележи 8 март с поредица от празнични флашбомове, в които участват кинолози, сътрудници на конната полиция, на специалните подразделения и на Главната автомобилна инспекция, съобщи ТАСС.

В много региони полицаите подаряваха на жените цветя. На сайта на вътрешното министерство е поместен видеозапис, на който се вижда как полицейски коли с включени сигнални лампи са се подредили на площад, изписвайки "8 март".

Идеята била на пътни полицаи.

Споделяне

Още от Свят