800 000 на митинг в защита на исляма в Грозни

Около 800 000 души се събраха на протеста в чеченската столица Грозни срещу публикуването на карикатури на пророка Мохамед от френското издание "Шарли ебдо", съобщи руското министерство на вътрешните работи, цитирано от "Франс прес.

Според местните власти, които призоваха хората да дойдат на този протест, участниците са били един милион. Журналист на АФП от мястото на събитието посочи, че неколкостотин хиляди души са скандирали "Аллах е велик", а някои са носели плакати на арабски език, изразяващи почитанието им към пророка Мохамед.

Ислямът е религията на света и мюсюлманите в Русия няма да позволят да бъдат използвани за дестабилизацията на страната, заяви по време на митинга президентът на Чечения Рамзан Кадиров, цитиран от ТАСС.

"Ние винаги сме били надеждни защитници на Русия! И днес сме в състояние да дадем достоен отпор на всички врагове на нашето отечество", каза Кадиров пред събралото се множество. Той подчерта, че ислямът учи "да се живее в мир и съгласие с всички народи и с хората от всички религии". "Ние строго спазваме тези принципи, залегнали в свещения Коран и заветите на пратеника на Аллаха", подчерта чеченският президент, който бе придружаван от своето семейство.

Пред митинга под наслов "Любов към пророка Мохамед" говори и епископът на Махачкала и Грозни Варлаам. Той каза, че Руската православна църква осъжда всички хора, които публикуват карикатури на пророка Мохамед. "Ние, представителите на всички епархии, казваме не на злото, което Западът се опитва да вкара между нашите религии", заяви христянският клирик.

След митинга на площада бе отправена колективна молитва. Хората повтаряха след имама молитвите и славословията за пророка, съобщи ТАСС.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?