82 000 души са получили работа по програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост"

82 хиляди души са получили работа по националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" от началото на годината досега. Tова каза днес министърът по труда и социалната политика Христина Христова, цитирана от БТА.

7 хиляди души работят като личен асистент на свой близък с увреждане, а 11 хиляди души помагат на имащите нужда от социални грижи. Голяма част от работниците се занимават с почистване и грижа за улиците, междублоковите пространства, училища и детски градини, както и археологически обекти. В 55 общини на страната по програмата се отчитат отлични резултати според министъра.

Христина Христова каза още, че се засилва контролът по изпълнението на програмата. През последните три месеца са били направени 30 хиляди проверки, санкционирани са били 401 работодатели. Министърът допълни, че половината от изразходваните средства за изминалите 6 месеца са се възвърнали като 13 милиона лева, спестени от социални помощи, и 12 милиона лева направени осигуровки. През последния месец са започнали 16 курса за ограмотяване и 14 курса за квалификация.

Споделяне
Още от България

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?